|
CS 24-034
| 1. | BoS 08-20-2024 Closed Session | Closed Session | Closed Session under Government Code section 54950, relating to the following items:
a. Pursuant to Government Code sections 54956.9(d)(2) and 54956.9(d)(4), the Board will confer with legal counsel regarding two matters of significant exposure to litigation and/or potential initiation of litigation.
b. Pursuant to Government Code section 54956.8, the Board will confer with real property negotiators:
(1) Property: 27885 Robinson Canyon Road, Carmel Valley, CA 93923
Agency Negotiator(s): Randell Ishii, Director of Public Works, Facilities and Parks
Negotiating Parties: Carmel Unified School District
Under negotiation: Price and terms.
c. Pursuant to Government Code section 54957(b)(1), the Board will confer regarding discipline, dismissal, or release of a public employee.
d. Pursuant to Government Code section 54957.6, the Board will provide direction to negotiators:
(1) Designated representatives: Andreas Pyper, Kim Moore and Ariana Hurtado
Employee Organization(s): All Units
e. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(1), the Board will confer with legal counsel regard | | |
None
|
None
|
|
CR 24-091
| 2. | Ceremonial Resolution - Dr. Caleb Liem | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Dr. Caleb Liem on his retirement from Natividad Medical Center. (Supervisor Askew) | | |
None
|
None
|
|
CR 24-092
| 3. | Ceremonial Resolution - Garry Kirby | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Garry Kirby’s dedication to California State University Monterey Bay athletics program and his recognition as the 2024 Athletic Director of the Year. (Supervisor Askew) | | |
None
|
None
|
|
CR 24-093
| 4. | Ceremonial Resolution - National Health Center Week | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution to acknowledge August 4-10, 2024, as National Health Center Week, with the theme, “Powering Communities Through Caring Connections.” (Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
|
CR 24-094
| 5. | Ceremonial Resolution - Relay for Life | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring The 27th Annual American Cancer Society Relay for Life of The Salinas Valley. (Supervisor Alejo) | | |
None
|
None
|
|
APP 24-089
| 6. | Appointments | Appointment | Reappoint Sandi Austin to the Housing Advisory Committee representing District 2 with a term expiration date on August 20, 2026. (Nominated by District 2 Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
|
APP 24-090
| 7. | Notification to Clerk of Appt - Tyler Burrola | Appointment | Appoint Tyler Burrola to the Housing Advisory Committee representing District 1 as a Primary Representative filling an unexpired term with a term end date of July 09, 2026. (Nominated by District 1 Supervisor Alejo) | | |
None
|
None
|
|
OBM 24-108
| 8. | See Supplemental Sheet | Other Board Matters | See Supplemental Sheet | | |
None
|
None
|
|
OBM 24-109
| 9. | General Public Comment | Other Board Matters | General Public Comments
This portion of the meeting is reserved for persons to address the Board on any matter not on this agenda but under the jurisdiction of the Board of Supervisors. Board members may respond briefly to the statement made or questions posed. They may ask a question for clarification; make a referral to staff for factual information or request staff to report back to the Board at a future meeting. | | |
None
|
None
|
|
24-565
| 10. | Annual review of BoS Referral Matrix | General Agenda Item | Conduct an annual review of the Board of Supervisors referral matrix. | | |
None
|
None
|
|
24-563
| 11. | 3CE Presentation | General Agenda Item | Central Coast Community Energy Annual Member Agency Presentation | | |
None
|
None
|
|
24-531
| 12. | REF220020 - Update to the General Plan Housing Element 6th Cycle | General Agenda Item | REF220020 - GENERAL PLAN HOUSING ELEMENT SIXTH CYCLE UPDATE
Receive a status report of the draft Sixth Cycle Housing Element.
Project Location: Unincorporated County of Monterey
Proposed CEQA Action: Statutory exemption pursuant to Section 15262 of the California Environmental Quality Act (“CEQA”) Guidelines. | | |
None
|
None
|
|
24-547
| 13. | a. Consider approving one of the three recommended options for the Development Set-Aside (DSA) Program; and
b. Consider approving one of the three recommended proposal selection options for the DSA Program. | General Agenda Item | a. Consider approving one of the three recommended options for the Development Set-Aside (DSA) Program; and
b. Consider approving one of the three recommended proposal selection options for the DSA Program. | | |
None
|
None
|
|
OBM 24-110
| 14. | County Administrative Officer Comments | Other Board Matters | County Administrative Officer Comments | | |
None
|
None
|
|
OBM 24-111
| 15. | New Referrals | Other Board Matters | New Referrals | | |
None
|
None
|
|
OBM 24-112
| 17. | Board Comments | Other Board Matters | Board Comments | | |
None
|
None
|
|
A 24-401
| 18. | Dragonfly Forward LLC | BoS Agreement | Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute Amendment No. 1 to the Standard Agreement with Dragonfly Forward, LLC to provide program planning and consultation to aid in the fulfillment of the approved “Rainbow Connections” MHSA Innovation Plan in the amount of $199,500 for FY 2024-25 and $130,500 for FY 2025-26 for a total Agreement amount not to exceed $1,570,800 for the term beginning September 1, 2024 through June 30, 2026. | | |
None
|
None
|
|
A 24-408
| 19. | Overhead Door-EPPC | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute Amendment No. 1 to Agreement No. A-16026 with Engineered Products, a Papé Company DBA Overhead Door Company of Salinas, for the provision of repair and maintenance on garage doors at the Animal Service Facility (160 Hitchcock Road, Salinas, CA, 93908) and security rolling gates at the Health Department Administration Building (1270 Natividad Rd., Salinas, CA. 93906), adding $20,000 for a total Agreement amount not to exceed $40,000, and extending the agreement term an additional two (2) years for a revised term of September 15, 2022 through September 14, 2026;
b. Approve the Director of Health Services or designee to approve up to two (2) future Amendments that do not exceed 10% ($2,000) of the original Agreement amount, and does not significantly alter the scope of services, for a maximum Agreement amount of $42,000; and
c. Approve and authorize the Contracts and Purchasing Officer or designee to execute future Amendments, provided they do not exceed an aggregate amount of $200,000 and fall within the | | |
None
|
None
|
|
A 24-409
| 20. | Facilitated Attuned Interactions Training (FAN) | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute a non-standard Agreement with Erikson Institute to provide both English and Spanish Practitioner Facilitated Attuned Interactions (FAN) Training, and FAN Train-the-Trainer Cohorts facilitated by Endorsed Trainers, effective upon execution to August 31, 2028, for a total Agreement amount of $213,600; and
b. Approve a non-standard Agreement as recommended by the Director of Health Services; and
c. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to sign up to three future amendments where the combined amendments do not exceed 10% ($21,360) of the original amount and does not significantly change the scope, total not to exceed a maximum of $234,960. | | |
None
|
None
|
|
A 24-410
| 21. | First Alarm | BoS Agreement | Approve and authorize the Contracts & Purchasing Officer or designee to execute a non-standard Agreement with First Alarm, a California corporation for 24-hour monitoring Intrusion/Burglar System services at the Clinic Services Administration Office located at 1615 Bunker Hill Way, Salinas, for the term retroactive to April 1, 2024 through March 31, 2026, for a total Agreement amount of $7,936. | | |
None
|
None
|
|
A 24-411
| 22. | The Data Center, LLC | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute an Agreement between the County of Monterey and The Data Center, LLC for the provision of printing and distribution services for a total Agreement amount not to exceed $15,000 for the term September 1, 2024 through June 30, 2027; and
b. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute up to one (1) future amendment that does not exceed 10% of the initial amount specified in the Agreement, and does not significantly change the scope of services, for a total in the aggregate not to exceed $16,500; and
c. Approve the non-standard insurance and indemnification provisions in the Agreement as recommended by the Director of Health Services. | | |
None
|
None
|
|
A 24-403
| 23. | California Department of Social Services | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director or designee of the Department of Social Services to sign a no cost agreement with the California Department of Social Services to establish responsibilities for the provision and receipt of legal consultation and legal representation for administrative appeals associated with the Resource Family Approval Program; retroactive to July 1, 2024 through June 30, 2027; and
b. Authorize the Director or designee of the Department of Social Services to sign up to three amendments to Agreement as long as they do not encompass payment or significantly change the terms of this Agreement. | | |
None
|
None
|
|
A 24-389
| 24. | Amendment No. 2 to Agreement with Guardian PSBI, Inc. dba Guardian Public Safety Background Investigations | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Contracts/Purchasing Officer or their designee to execute Amendment No. 2 to the Agreement with Guardian PSBI, Inc. dba Guardian Public Safety Background Investigations to provide pre-employment background investigation services for the Probation Department, to extend the term of the Agreement for two (2) additional years through August 31, 2026, for a revised term of August 28, 2023 through August 31, 2026, and to increase the Agreement’s amount by $175,000 for a revised total Agreement amount not to exceed $231,900; and
b. Authorize the Contracts/Purchasing Officer or their designee to execute future amendments to the Agreement where the total amendments do not exceed 10% ($23,190) of the Agreement amount and do not significantly change the scope of services, for a not to exceed maximum amount of $255,090. | | |
None
|
None
|
|
A 24-392
| 25. | Vigilant Solutions Amendment | BoS Agreement | a. Approve and Authorize the Contracts and Purchasing Officer or her designee to execute Amendment #1 to the three (3) year non-standard agreement A-15551 with Vigilant Solutions, LLC, dba Motorola Solutions, for license plate recognition software licenses, in the amount of $3,003 for a total not to exceed amount of $16,503 for the period of 10/11/2024 through 10/10/2025. | | |
None
|
None
|
|
24-544
| 26. | Board Report | General Agenda Item | Receive and accept the Annual Real Estate Fraud Report for Fiscal Year (“FY”) 2023-24 submitted by the District Attorney’s Office in accordance with California Government Code section 27388, subdivision (d). | | |
None
|
None
|
|
RES 24-147
| 27. | Pajaro/Sunny Mesa Community Service District COI | BoS Resolution | Adopt a resolution to both approve amendments to and revise Pajaro/Sunny Mesa Community Services District’s Conflict of Interest Code. | | |
None
|
None
|
|
A 24-404
| 28. | SBA Amend No. 1 | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Information Officer or his designee to execute Amendment No. 1 to the non-standard Antenna Site Agreement with SBA Structures, LLC, for the use of tower antenna and ground space for County telecommunications equipment, located at 3400 Red Wolf Drive, Carmel, CA, modifying the agreement to increase the monthly rent by $1,100 effective from the date when this Amendment is executed by both parties, for an adjusted agreement amount not to exceed $835,178;
b. Authorize the Chief Information Officer or his designee to execute up to three (3) future amendments to this Agreement, each extending the term by five years, with County Counsel review, provided the Agreement terms and conditions do not significantly change, and provided annual rent increases do not exceed 5% over the previous year’s rent. | | |
None
|
None
|
|
A 24-182
| 29. | CRFREE Long Term Management Plan | BoS Agreement | a. Approve and authorize a Memorandum of Understanding (“MOU”), between the County of Monterey, the Monterey Peninsula Water Management District, the California Department of Parks and Recreation, the Monterey Peninsula Regional Park District, and Big Sur Land Trust for the long-term maintenance and management of the Carmel River Floodplain Restoration and Environmental Enhancement (CRFREE) Project (REF 140048); and
b. Approve and authorize the Director of Housing and Community Development to sign the proposed MOU. | | |
None
|
None
|
|
A 24-394
| 30. | Approval of Agreement to Purchase Real Property from Rodriguez for Davis Road Bridge Replacement and Road Widening Project | BoS Agreement | a. Approve an Agreement for Purchase of Real Property to purchase a Permanent Roadway Easement, and a Permanent Utility Easement, (2.682 acres, and 1.392 acres respectively) between the County of Monterey and Rodriguez, Jr., et al, (APN 207-031-005, APN 207-031-006, and 207-031-007), in the amount of $386,863 for right-of-way for the construction of Davis Road Bridge Replacement and Road Widening project, Project No. 3600; and
b. Approve an Agreement for the Subordination of Real Property becoming subject to and of lower priority than the real property interest of a Permanent Roadway Easement and utility easement, (0.328 acres and 1.392 acres respectively) between the County of Monterey and Ag Land Trust f/k/a Monterey County Agricultural and Historical Land Conservancy, Inc. for the right-of-way for the construction of Davis Road Bridge Replacement and Road Widening project, Project No. 3600; and
c. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) or their designee to execute the Agreement for Purchase of Real Property to purchase a Permanent Roadway Easement, a | | |
None
|
None
|
|
A 24-402
| 31. | Award Coastal Paving - Carmel Valley Resurface | BoS Agreement | a. Award a contract to Coastal Paving and Excavating, Inc., the lowest responsible bidder for the Carmel Valley Road Resurfacing Project, Project No. 5525 (Project), in the total amount of $2,777,777;
b. Approve the Performance and Payment Bonds executed and provided by Coastal Paving and Excavating, Inc.;
c. Authorize a contingency, not to exceed 10% of the contract amount or $277,778, to provide funding for approved contract change orders;
d. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks to execute the contract subject to the provisions of the Public Contract Code and Board Policies as applicable, approve change orders to the contract that do not exceed 10% of the original contract amount ($277,778), do not significantly change the scope of work, not to exceed the maximum contract amount of $3,055,555; and
e. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks to execute a Certificate of Completion and record a Notice of Completion with the County Recorder when the Director determines that the contract is complete in all respects in accordance with | | |
None
|
None
|