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Please note that this memorandum is issued solely for informational purposes, written to 

provide the Board of Supervisors, Planning Commission, Public and staff a written 

interpretation of how special events are currently considered..   

 

Date:   October 17, 2016  

 

By:  Carl P. Holm, AICP, RMA Director 

 

Application: County-wide  

 

What is the Question? 
A question that was presented by the public is: “How can a golf and country club in P/QP zoning 

be allowed to exceed the number of members and guests for which it was permitted for any 

purpose, and in particular a commercial purpose not remotely related to the anticipated 

operation of a golf and country club, without a specific use permit. (Assemblages of people such 

as this could be allowed within reasonable parameters with a use permit for up to 10 days per 

year – the Code provides a path for this.) Such a permit should clearly explain the parameters of 

the event as well as the methods by which any impacts will be mitigated.”   

 

Questions raised by this inquiry: 

1) Can a golf course/country club have events?  

 

2) Is there a limit on the number of people that can attend an event? 

 

3) Can wineries/tasting rooms hold events? 

 

4) Can events be held in a vineyard? 

 

Applicable Monterey County Policy/Regulation: 

 Zoning Code - Uses:   

o P/QP uses/zoning; allowed in most zoning designations with a Use Permit.  P/QP 

allows golf courses and country clubs with a Use Permit/Coastal Development 

Permit.   

o “Assemblages of people…”; allowed in most, if not all, zoning districts with a 

Use Permit/Coastal Development Permit.  

o “Other uses of similar nature, density and intensity as those listed…”; language 

contained in all zoning districts, subject to approval of Planning Commission. 

 20.58/21.58 MCC (Regulations for Parking).   

 AWCP Section 3.2: allows events up to 150 people (allowed without a planning permit) 

 AWCP Section 3.3: events with 151-500 subject to ministerial permit 

 AWCP Section 3.4: events over 500 require a use permit 

 15.20.050 MCC: Public Assemblage. Maximum 10 calendar days per year.   

 CEQA – Baseline:  Generally is the condition at the time the environmental assessment is 

made or in the case of an EIR when the Notice of Preparation (NOP) is issued. 
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 21.68.020 - Legal nonconforming land use. 

A legal nonconforming land use may be continued from the time that legal 

nonconforming land use is established, except that.  

A. No such use shall be expanded, enlarged, increased, or extended to occupy a 

greater area than that occupied when the legal nonconforming use was established.  

B. No such use may be intensified over the level of use that existed at the time the legal 

nonconforming use was established.  

C. The legal nonconforming use may be changed to a use of a similar or more 

restricted nature, subject to a Use Permit in each case.  

 

 21.68.030 - Legal nonconforming structure use. 

A legal nonconforming use of a structure may be continued except that:  

A. The nonconforming use of a structure may be changed to a use of the same or more 

restricted nature subject to the issuance of a Use Permit in each case.  

B. The nonconforming use of a portion of a structure may be extended throughout the 

structure subject to the issuance of a Use Permit in each case.  

C. A structure maintaining a legal residential nonconforming use may be increased for 

the expansion of the use by one hundred twenty (120) square feet, or ten (10) 

percent of the floor area, whichever is greater.  

 

Short Answers: 

The following numbered responses correspond to the questions, above:  

 

1) Yes.  Events are considered part of this type of use. However, the event needs to be on 

the parcel(s) identified in the permit. 

 

2) Yes.  Threshold depends on zoning regulations in place at the time the event is/was 

established and if there is a valid entitlement with any limitation, such as: application, 

adopting resolution, environmental documentation, site design (e.g. parking lot). 

 

3) Yes.  Events are considered part of this type of use.  However, the event needs to be on 

the parcel(s) identified in the permit. 

 

4) No. Events are not associated with a vineyard by itself (Ag is an allowed use in many 

zoning districts).  However, if the vineyard is on a parcel permitted for a winery and/or 

tasting room the vineyard may be used in support of activities associated with the winery.  

Marketing activities such as buyers touring the vineyard and tasting wine (limited number 

not including music or tents) would be allowed in agricultural zoning classifications (F, 

RG, PG, AP, CAP).   

 

Discussion:  

Events can cause issues (noise, traffic, etc) if not managed properly.  Most types of events 

require a permit of some sort – land use entitlement can include a use permit for an assemblage 

of people or public/quasi public use, building permit for structures (e.g. tents over 400 sf), ABC 

permit for alcohol sales, permit for chemical toilets (maximum 10 days per year), encroachment 
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permit, etc.  Events can be occasional (one-time) or reoccurring (annual) events; however, the 

County’s permitting process is currently a one-size-fits-all (occasional or annual).   

 

Events generally range from: 

1. Personal events on privately owned property; to 

2. Renting property for an event; to  

3. Large events involving sales of tickets(within site limits); to  

4. Regional/international events (exceeding site limits).   

 

County intends to develop ordinances to distinguish and address these differing events, but there 

are issues arising in the interim.  A number of large events have occurred historically that have 

been, for the most part, unregulated and have continued to grow/expand.  This interpretation 

considers events under current regulations as well as how historical events are addressed, 

considering past practices. 

 

There are generally three types of uses that include events: 

1) “Assemblages of people”.  Requires a use permit/coastal development permit (most 

zoning districts).   

2) Golf courses, resorts, and hotels.  It has been a long standing practice that golf 

courses, resorts, and hotels include events as part of their normal course of business, 

even if not expressly stated in their permit.  These uses require a use permit/coastal 

development permit as P/QP uses (most zoning districts). 

3) Winery related.  The practice is that winery related uses (winery, tasting room, etc.) 

include events as part of their normal course of business.  AWCP has special 

regulatory policy language corresponding to the size of the facility and the number of 

people attending activities.  Outside the AWCP these events require a use 

permit/coastal development permit.  A subset of the winery related use that has come 

up recently is a desire to use vineyards for events when they are not attached to the 

winery.  Vineyards by themselves are typically allowed in residential and agricultural 

zoning districts by right, do not include facilities to support visitors, and so vineyards 

by themselves are not considered as a location where events area allowed.  The wine 

industry however does invite customers to tour the vineyard.  This is a normal 

accessory use of the vineyard in agricultural zones and land uses. 

 

Monterey County has been very permissive in allowing events to continue and expand with 

minimal public review.  Our main focus has been life and safety relative to structures (e.g. 

“tents”). 

 

Conclusion: 

There are a number of events that have occurred for years/decades.  Determining the legality of 

these events is case specific and fact driven.  Events which began without any entitlement on the 

property are evaluated based on zoning regulations in place at the time the event is/was 

established.  If there is a valid entitlement the event is evaluated for consistency with that 

entitlement, considerations from the environmental document and the site design.  The analysis 

of the thresholds allowed by a previously approved permit involves the following steps:   
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- Review permit file (application, adopting resolution, environmental/technical 

documents, etc) 

- Define Applicable Parcel(s) identified in the entitlement.  Use is limited to parcels 

included in the permit. 

- Basis for analysis (CEQA).  The thresholds used to evaluate impacts (e.g. traffic)  are 

limiting factors in determining what was allowed.   

- Established restrictions (conditions, mitigation).  If no explicit limit, it is implied as 

allowed within site limits. 

- Site Limitations.  Some questions may help define carrying capacity (by design): 

o Can the event be accommodated using the existing number of parking spaces, or 

are other parking options necessary (open space/vacant parcels, shuttles, etc)?   

o In the case of a golf course; Are the number of attendees consistent with the 

maximum number of golfers that can be accommodated?   

o Is the use and activity accommodated within the facilities that have been designed 

for the site? 

 

If adequate restroom facilities are not available for the number of people planned (as determined 

by the Environmental Health Bureau), then chemical toilets are required.  Chapter 15.20.050 

MCC limits activities involving the assemblage of people including but not limited to circuses, 

carnivals, festivals, picnics, barbecues or races without providing adequate flush toilets 

connected to an approved sewage disposal system. If the use is less than ten (10) days per 

calendar year adequate chemical toilets may be used to meet this requirement.  Stated in another 

way, events that require chemical toilets to meet the demand is limited to a maximum of ten 

calendar days per year.   

 

County regulations require off-site parking sufficient to meet the parking demand in order to 

avoid parking on street.  When a use is established, it has to meet parking standards established 

to meet this intent.  If parking has not been addressed as part of the permit, then the event cannot 

be interpreted to be allowed.  If offsite parking is needed, this would result in the need to apply 

for a subsequent permit. 

 

In Carmel Valley, parameters must address potential impacts to traffic on Carmel Valley Road 

and on Hwy 1 among other things.  The 2010 GP, CVMP (Policy CV-2.17), and GP EIR identify 

potential issues with adding traffic on Carmel Valley Road and on Hwy 1.  

 

 

 


