Attachment D



SUSTAINABLE GROUNDWATER
MANAGEMENT OFFICE

901 P Streei, Room 373-B | Sacramento, CA 95814 | P.O. Box 942836 | Sacramento, CA 94236-0001

November 5, 2019

Charles J. McKee

Monterey County Administrative Officer
168 West Alisal St., 3" Floor

Salinas, Calif. 93901-5792

Dear Mr. McKee,

This is in response to your letter of October 9, 2019, in which you raised several
issues related to a possible assumption by Monterey County of unmanaged area in the
180/400 Foot Aquifer subbasin. We have paraphrased questions to which the
Department is able to respond as follows:

May the County become the Groundwater Sustainability Agency (GSA) for
an area that is unmanaged due to overlap that was created in part by
SVBGSA of which it is a member?

May the County become the GSA for some of the unmanaged area within
the basin, or must it become the GSA for all unmanaged areas?

Would the County immediately become the exclusive GSA for any area for
which it provided notice, or would the County only become exclusive after
a 90-day period?

Our response below does not address other issues discussed in the letter, including
methods of adoption of the Groundwater Sustainability Plan (GSP) or a possible
agreement between the County and the Salinas Valley Basin GSA regarding
management of the 450-acre parcel within the City of Marina referred to as the
CEMEX property. As we indicated in a phone conversation on October 21, 2019,
these are separate from questions related to GSA formation and the resolution of
overlap and should be addressed by the local agencies. Please bear in mind,
however, that submitted GSP’s must purport to cover the entire basin and demonstrate
that the legal authority necessary to implement the GSP exists.

May the County become the GSA for an area that is unmanaged due to overlap
that was created in part by SVBGSA of which it is a member?

The Department believes that Monterey County can exercise the authority granted by

Water Code Section 10724 to become the GSA for an area that is unmanaged due to
overlap, provided that the County did not cause the overlap.
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If an area within a high- or medium-priority basin is not within the management area of
a GSA, Water Code Section 10724 presumes the county within which that unmanaged
area lies will be the GSA for that area. Section 10724 specifies that if a county has
notified the Department of its intent to be the GSA for unmanaged areas of a basin
within its jurisdiction, those areas will not be subject to the groundwater reporting
requirements of Water Code Section 5200 et seq. As such, Section 10724 appears
designed to prompt counties to serve as the “backstop” to prevent the existence of
unmanaged areas that would be required to report groundwater extractions after June
30, 2017. Although the law clearly covers situations in which no other agency has
formed a GSA for part of the basin, unmanaged areas may be created as a result of
overlap pursuant to Section 10723.8, and the Department understands Section 10724
to allow a county to take responsibility for those areas when appropriate. However,
the Department determined that it would be inappropriate to accept a Section 10724
notice from a county that had deliberately created the overlap that led to the existence
of an unmanaged area with the purpose of doing so, and simply waited out other
actual or potentially overlapping agencies. But this narrow exception does not apply if
the county is not the cause of the overlap.

Thus far, twenty-two counties have filed fifty-eight separate GSA notices, in many
cases claiming areas that would otherwise have been unmanaged but doing so before
the 2017 deadline. However, only two counties relied on Section 10724. One
declared itself to be the GSA for unmanaged areas no other GSA had claimed, the
other claimed areas left unmanaged due to overlap. In the second case, the local
agencies that filed overlapping notices support the county’s action. No county has yet
sought to use Section 10724 to form a GSA against the wishes of agencies within their
jurisdiction.

Although the Department does not recognize as valid a Section 10724 notice from a
county to become the GSA for an unmanaged area when the county itself deliberately
prevented the area from being managed by filing an overlapping GSA notice, your
letter indicates that County staff do not believe that the County was responsible for the
overlap. Information supporting that contention should be made part of the official
findings and included in the resolution submitted to the Department. The Department
requests that the County provide information related to the decision-making role of the
County as part of the SBVGSA, and the intent of the SBVGSA in filing the notice that
resulted in overlap.

May the County become the GSA for some of the unmanaged area within the
basin, or must it become the GSA for all unmanaged areas?

The Department agrees with the County that there is no requirement to become the
GSA for all unmanaged areas in a basin. Section 10724 presumes that a county will
be the GSA for all unmanaged areas in a high- or medium-priority basin, but nothing in
the law specifies that a county is required to form a GSA for all of the area for which it
is presumed to be the GSA. Furthermore, the county must still elect to become the
GSA and notify the Department of its decision. Section 10724 thus allows a county to
serve as the GSA for all unmanaged area in a basin within its jurisdiction or none, and
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nothing in the law appears to prevent the county from managing some of that area. As
a result, the Department agrees that the County need not become the GSA for the
entire 180/400 Foot Aquifer subbasin. However, the Department requests that the
County indicate which areas of the subbasin for which it does not intend to become a
GSA, in accord with Section 10724(b).

Would the County immediately become the exclusive GSA for any area for which
it provided notice, or would the County only become exclusive after a 90-day
period?

If the County decides to become the GSA for an unmanaged area, the Department will
post that notice upon determining that the notice is complete and that the County has
demonstrated that it did not cause the overlap creating the unmanaged area. Upon
posting, the Department will immediately categorize the GSA as exclusive. Water
Code Section 10723.8 establishes a 90-day window after the initial submission of a
GSA notice during which time other agencies may file overlapping notices. The
Department does not believe the 90-day period to apply in certain circumstances, as
when an agency that has been deemed exclusive pursuant to Water Code Section
10723 notifies the Department of its intention to serve as the GSA. Because no other
agency is eligible to overlap the area of an exclusive GSA the 90-day waiting period
served no purpose, and so the Department posts such notices upon determining that
they are complete and immediately identifies the GSA ‘as exclusive. Likewise, when a
county files a notice pursuant to Water Code Section 10724 to serve as the GSA for
an unmanaged area after June 30, 2017, the Department practice has been to
immediately declare the GSA exclusive. The Department adopted that practice on the
assumption that counties would be taking responsibility for areas in which no other
agency had any interest, but the same logic applies for notices filed in areas that are
unmanaged as a result of the overlapping GSA notices of other entities.

If you have any questions, please contact me at (916) 653-4781.

Sincerely,
L
() ‘
Taryn Ravazzini
Deputy Director

cc: Monterey County Board of Supervisors
SVBGSA Board of Directors
Gary Peterson, SVBGSA GM
Layne Long, City Manager, City of Marina
Wendy Strimling, SVBGSA Counsel
\Brian Briggs, Monterey County Deputy County Counsel
Robert Donlon, Ellis & Schneider
Eileen Sobeck, State Water Resources Control Board



