CS 25-049
| 1. | BoS 10/21/2025 Closed Session | Closed Session | Closed Session under Government Code section 54950, relating to the following items:
a. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(1), the Board will confer with legal counsel regarding existing litigation:
(1) Mario Gonzalez, et al. v. State of California, et al. Monterey County Superior Court Case No. 23CV004194 (as lead coordinated case, including subordinate Monterey County cases: 24CV000215; 24CV000421; 24CVOOO428; 24CV000848; 24CV000904; 24CV001269; 25CV004183; and Santa Cruz case: 23CV03022)
(2) Martha Reyes ((Worker’s Compensation Appeals Board No. ADJ18451821, ADJ18453163)
(3) Monterey County Vacation Rental Alliance v. County of Monterey, et al. e, Monterey County Superior Court Case No. 24CV004922 | | |
None
|
None
|
CR 25-189
| 2. | Ceremonial Resolution - Randy Villalobos | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Randy “Savage” Villalobos, International PAL Boxing Champion, for making history for Greenfield, California, and for bringing pride to the communities of South Monterey County. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
CR 25-167
| 3. | Ceremonial Resolution - Home at Harmony National Bully Prevention Month | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Harmony At Home during National Bullying Prevention Month, in October 2025. (Supervisor Root Askew) | | |
None
|
None
|
CR 25-178
| 4. | Ceremonial Resolution - Young Women's Christian Association (YWCA) National Domestic Violence Month | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring the Young Women's Christian Association (YWCA) Monterey County for its leadership in domestic violence awareness, prevention, and intervention and recognizing October 2026 as Domestic Violence Awareness Month. (Supervisor Root Askew) | | |
None
|
None
|
CR 25-179
| 5. | Ceremonial Resolution - Rancho Cielo 25th Anniversary | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Rancho Cielo on its 25th Anniversary. (Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
CR 25-180
| 6. | Ceremonial Resolution - Interim Inc 50th Anniversary | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution commending Interim, Inc. on its 50th Anniversary and recognizing its legacy of creating housing, healing, and hope. (Supervisor Root Askew) | | |
None
|
None
|
CR 25-188
| 7. | Ceremonial Resolution - Ventures 35th Anniversary | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Ventures for 35 years of service to the North Monterey County Community. (Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
CR 25-187
| 8. | Ceremonial Resolution - Free Speech Week | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution proclaiming October 20-26, 2025 as Free Speech Week in Monterey County. (Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
APP 25-158
| 9. | Appointment - Clinton J. (CJ) Miller | Appointment | Reappoint Clinton J. (CJ) Miller to Pajaro Sunny Mesa Community Services District representing District 2 with a term expiration date on November 30.2029. (District Specific - District 2, Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
APP 25-160
| 10. | Appointment - Don Olsen | Appointment | Reappoint Don Olsen to Pajaro Sunny Mesa Community Services District representing District 2 with a term expiration date on November 30, 2029 (District Specific - District 2, Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
APP 25-161
| 11. | Appointment - Russell Jeffries | Appointment | Reappoint Russell Jeffries to the Assessment Appeals Board representing as a Primary Representative with a term ending September 4, 2028. (Nominated by Supervisor Daniels) | | |
None
|
None
|
APP 25-138
| 11.1 | Appointment - Sanford Coplin | Appointment | Reappoint Sanford Coplin to Pajaro Sunny Mesa Community Services District as a representing District 2 with a term expiration date on November 30, 2029. (District Specific - District 2, Supervisor Church) (ADDED VIA ADDENDA) | | |
None
|
None
|
OBM 25-154
| 12. | See Supplemental Sheet | Other Board Matters | See Supplemental Sheet | | |
None
|
None
|
OBM 25-155
| 13. | General Public Comment | Other Board Matters | General Public Comments | | |
None
|
None
|
RES 25-154
| 14. | SDI Tax Liability | BoS Resolution | Adopt a Resolution to:
a. Authorize and approve the increase in appropriations of the Auditor-Controller’s Fiscal Year (FY) 2025-26 Budget in Fund 001, Appropriation Unit AUD001 by $1,700,000, financed by a) a release of $1,700,000 from the Compensated Absences Assignment account 001-3115 or b) a reduction of $1,700,000 to General Fund Contingencies Appropriation in Fund 001, Appropriation CAO020, Unit 8034 (4/5 vote required); and
b. Authorize the Auditor-Controller to amend the Auditor-Controller’s Fiscal Year (FY) 2025-26 Budget in Fund 001, Appropriation Unit AUD001 by $1,700,000, financed by a) a release of $1,700,000 from the Compensated Absences Assignment account 001-3115 or
c. a reduction of $1,700,000 to General Fund Contingencies Appropriation in Fund 001, Appropriation CAO020, Unit 8034. | | |
None
|
None
|
25-665
| 15. | AB 102 Pajaro Update | General Agenda Item | Receive a presentation from Department of Emergency Management on the Pajaro Recovery Update. | | |
None
|
None
|
25-667
| 16. | Receive an annual report from the County Communications Program for FY 2024-2025 | General Agenda Item | a. Receive an annual report from the County Communications Program for FY 2024-2025:
b. Provide direction to staff | | |
None
|
None
|
OBM 25-156
| 17. | New Referrals | Other Board Matters | Referral Matrix and New Referrals | | |
None
|
None
|
25-722
| 18. | Board Referral No. 2025.06-Indigenous Languages at Alisal Health Center | General Agenda Item | Receive an updated response to Board Referral No. 2025.06, seeking to design a pilot program at the Alisal Health Center in East Salinas to better meet the healthcare language needs of our Indigenous-language-speaking patients. | | |
None
|
None
|
PAR 25-012
| 19. | Salinas Regional Soccer Complex Expansion Project | Preliminary Analysis Report | Receive a preliminary analysis report in response to Board Referral No. 2025.08 seeking Mitigation Monitoring for the Salinas Regional Soccer Complex Expansion Project. | | |
None
|
None
|
OBM 25-157
| 20. | County Administrative Officer Comments | Other Board Matters | County Administrative Officer Comments | | |
None
|
None
|
OBM 25-158
| 21. | Board Comments | Other Board Matters | Board Comments | | |
None
|
None
|
25-673
| | 2025 BOS Meeting Schedule | General Agenda Item | 2025 Board of Supervisors Meeting Schedule | | |
None
|
None
|
A 25-395
| 22. | Architectural Master RFQ #9600-86 Amendment No. 1 | BoS Agreement | Authorize the Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute amendment No. 1 to the agreement with Hammel, Green and Abrahamson, Inc. (A-15729) 19six Architects (A-15730), Cedarblade Consulting (A-15731), Kasavan Architects (A-15732), and Wald, Ruhnke & Dost Architects, LLP (A-15733) for architectural services, pursuant to the Request for Qualifications (RFQ) #9600-86, adding $5,000,000 for a revised total aggregate amount not to exceed $10,000,000 with no change to the Agreement term of February 1, 2022 through January 31, 2027. | | |
None
|
None
|
A 25-399
| 23. | Katharina Pellegrin Amendment No.3 | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Executive Officer (CEO) for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute the Third Amendment to the Professional and Call Coverage Services Agreement with Katharina Pellegrin, MD Inc. to provide general and critical care surgical services, extending the term by 12 months (July 1, 2026 to June 30, 2027) for a revised full agreement term of October 1, 2021 to June 30, 2027 and adding $200,000 for a revised not to exceed amount of $400,000 in the aggregate; and
b. Authorize the CEO or his designee to sign up to three (3) future amendments to this agreement where the total amendments do not significantly change the scope of work, do not cause an increase of more than 10% ($10,000) of the original contract amount and do not increase the total contract amount above $410,000. | | |
None
|
None
|
A 25-402
| 24. | ATP Partners Agreement | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Executive Officer (CEO) for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute the Professional and Call Coverage Services Agreement with ATP Partners of California, P.C. to provide neurology services for the period November 1, 2025 to December 31, 2028 for an amount not to exceed $1,500,000 in the aggregate; and
b. Authorize the CEO for NMC or his designee to sign up to three (3) future amendments to this Agreement where the total amendments do not significantly change the scope of work, do not exceed 10% ($150,000) of the original contract amount and do not increase the total contract amount above $1,500,000; and
c. Approve the NMC’s Chief Executive Officer’s recommendation to accept non-standard indemnification, insurance, limitations on liability, and limitations on damages provisions within the agreement. | | |
None
|
None
|
A 25-403
| 25. | Victoria Chew MD Fourth Amendment | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Executive Officer (CEO) for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute the Fourth Amendment to the Professional Services Agreement (A-14569) with Victoria Chew, M.D. to provide family medicine services, extending the term by twenty-four months (January 1, 2026 to December 31, 2027) for a revised full agreement term of November 1, 2018 to December 31, 2027, and adding $200,000 for a revised total agreement amount not to exceed $600,000 in the aggregate; and
b. Authorize the CEO for NMC or his designee to sign up to three (3) future amendments to this Agreement where the total amendments do not significantly change the scope of work, do not exceed 10% ($10,000) of the original contract amount and do not increase the total contract amount above $610,000. | | |
None
|
None
|
25-709
| 26. | Medsurg 3 Refresh Public Bid | General Agenda Item | a. Approve the Plans and Specifications for the Natividad Medical Center, Project #9600-55 Medical -Surgical 3 Renovation, Bid #NMC-1014 for contractors to bid on construction; and
b. Authorize Natividad Medical Center to advertise the “Notice to Contractors” in a newspaper of general circulation. | | |
None
|
None
|
A 25-401
| 27. | Davis Guest Home, Inc. Agreement | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute a retroactive Mental Health Services Agreement between the County of Monterey and Davis Guest Home, Inc. for the provision of mental health services to Monterey County adult residents with severe psychiatric disabilities in a Board and Care facility, for a maximum County obligation of $1,982,810 for the term of July 1, 2025 through June 30, 2026;
b. Approve non-standard insurance provisions in Agreement as recommended by the Director of Health Services; and
c. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute up to three (3) future amendments that do not exceed 10% ($198,281) of the original Agreement, do not significantly change the scope of services, and do not increase the total not to exceed maximum amount over $2,181,091. | | |
None
|
None
|
A 25-409
| 28. | Healthcare Management Strategies, LLC | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute an Agreement with Healthcare Management Strategies, LLC (HMS) for Federally Qualified Health Center (FQHC) consulting services, for a term effective upon execution by both parties to June 30, 2027, and a maximum contract amount not to exceed $400,000;
b. Approve the modifications to the Standard Agreement’s termination provisions, as recommended by the Director of Health Services;
c. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to sign up to three (3) future amendments to this Agreement where the amendments in total do not exceed 10% ($40,000) for a total revised contract amount of $440,000 and do not significantly change the scope of work; and
d. Approve and authorize the Contracts and Purchasing Officer or their designee to execute future Amendments to the agreement where the Amendments do not significantly change the scope of work, do not exceed an aggregate amount of $200,000 per fiscal year, for a revised total not to exceed $1,040,000 and fall within the signing authority o | | |
None
|
None
|
25-706
| 29. | Court Security MOU | General Agenda Item | Approve the Memorandum of Understanding (MOU) for Court Security Services between the Monterey County Sheriff’s Office and Monterey County Superior Court for the period between November 1, 2025, and June 30, 2030. | | |
None
|
None
|
25-707
| 30. | Expanded Public Defense Services (Holistic Defense) Grant | General Agenda Item | a. Authorize the Office of the Public Defender to submit an application for the purpose of obtaining financial assistance from the State of California Office of the State Public Defender’s Expanded Public Defense Services (Holistic Defense) Grant in the amount of $850,000 with a grant service term of March 2, 2026-May 15, 2028; and
b. Designate and authorize the Public Defender, Assistant Public Defender, Administrative Department Head for the Public Defender’s Office, or Designee to execute grant documents and applications for the Expanded Public Defense Services (Holistic Defense) Grant. | | |
None
|
None
|
A 25-406
| 31. | Peregrine Technologies Inc. Agreement | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Contracts and Purchasing Officer or designee to execute Amendment 1 with Peregrine Technologies Inc., to provide support, training and integration into their Peregrine Technologies SaaS (Software as a service) System which is a data fusion and visualization system linking data from disparate systems such as Dispatch, Jail and Records into a centralized Saas Cloud platform. This near real-time system performs data analysis which links people, events, incidents, and crime data for the Sheriff’s Office to make informed situational awareness decisions, extending the agreement one (1) year (November 1, 2025 through October 31, 2026) for a revised full agreement term of November 1, 2024 through October 31, 2026 and adding $155,000 for a revised total agreement amount not to exceed $310,000; and
b. Authorize the Contracts and Purchasing Officer or designee to execute one (1) future amendment for one (1) year and add $155,000 to the amendment for a total agreement amount not to exceed $465,000. | | |
None
|
None
|
RES 25-137
| 32. | Moss Landing Proclamation Continuance | BoS Resolution | Adopt a resolution continuing for an additional sixty (60) days, the Proclamation of Local Emergency in response to a structure fire and hazardous materials incident at the Moss Landing Lithium-Ion Battery Energy Storage System (BESS) Power Plant that started on January 16, 2025. | | |
None
|
None
|
25-710
| 33. | MOU ZEF GLOBAL | General Agenda Item | a. Approve and authorize the Library Director to enter into a Memorandum of Understanding (MOU) with Zef Global for a term of three years, for assistance with the Literacy Program; and
b. Approve and authorize the Library Director to sign up to two one-year extensions. | | |
None
|
None
|
A 25-411
| 34. | BlueCrest Agreement | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Contracts and Procurement Officer or designee to execute a non-standard Agreement with Document Messaging Technologies (DMT) Solutions Global Corporation dba BlueCrest to provide equipment maintenance and software services for the Elections Department’s mail ballot sorting machine for the term November 1, 2025 to October 31, 2027 for a total amount not to exceed $82,451; and
b. Accept the non-standard terms and conditions contained in the vendor’s contract pursuant to the recommendation of the Registrar of Voters; and
c. Authorize the Chief Contracts and Procurement Officer or designee to execute up to two (2) future amendments to the Agreement where the amendments do not significantly change the scope of services and do not add more than 10% ($8,246) of the original agreement amount for an aggregate do not exceed amount of $90,697. | | |
None
|
None
|
25-725
| 35. | Amendment 2 to Meltwater Non-standard agreement | General Agenda Item | Approve and authorize the Contracts Purchasing Officer or designee to execute an Amendment No. 2 to the Non-standard Agreement with Meltwater, for media monitoring software subscription services, extending the term of the agreement through November 2026, and increasing the contract amount by $19,000 for a revised not to exceed amount of $111,500. | | |
None
|
None
|
25-726
| 36. | a. Introduce, waive first reading, and set November 4, 2025 at 10:30 a.m. as the date and time to consider adoption of an ordinance repealing Chapter 3.14 of the Monterey County Code regarding hiring preference for veterans; and
b. Direct the Human Resou | General Agenda Item | a. Introduce, waive first reading, and set November 4, 2025 at 10:30 a.m. as the date and time to consider adoption of an ordinance repealing Chapter 3.14 of the Monterey County Code regarding hiring preference for veterans; and
b. Direct the Human Resources Department to return on November 4, 2025 at 10:30 a.m. for consideration of the Hiring Preference for Veterans and Eligible Military Spouses Policy (P-190). | | |
None
|
None
|
A 25-086
| 37. | Jacks Peak Parcel Purchase Agreement | BoS Agreement | a. Find that the subject property transfer is categorically exempt from the California Environmental Quality Act (CEQA) pursuant to CEQA Guidelines California Code of Regulations (CCR) section 15061; and
b. Approve the Agreement for Purchase and Sale of Real Property and Joint Escrow Instructions between the County of Monterey and the California-American Water Company (Cal-Am), a California Corporation, to acquire one (1) parcel totaling approximately 12,371 square feet (the Property), located within Jacks Peak Park in the unincorporated area of the County of Monterey, California, for the amount of $28,000, including estimated escrow related fees, for use by the Public Works, Facilities, and Parks (PWFP) Department, pursuant to Government Code Section 25350.60; and
c. Authorize the Public Works, Facilities, and Parks Director to execute the Agreement for Purchase and Sale of Real Property and Joint Escrow Instructions, and any related documents needed to complete the transaction, including, but not limited to, a Grant Deed and any future amendments to the Agreement subject to the | | |
None
|
None
|
A 25-408
| 38. | Approve NSA with PSD Citywide (US) Inc. | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Chief Contracts and Procurement Officer or designee to execute a retroactive Non-Standard Agreement with PSD Citywide (US) Inc., to provide Computerized Maintenance Management Software and Implementation for the Public Works, Facilities and Parks Department procured under Request for Proposal #10936, for an initial five-year term from October 15, 2025 to October 14, 2030, for an amount not to exceed $1,000,000; (REVISED VIA SUPPLEMENTAL)
b. Approve non-standard assignment and subcontracting, indemnification and software agreement provisions as recommended by the Director of Public Works, Facilities and Parks;
c. Authorize the Chief Contracts and Procurement Officer or designee to execute this retroactive Agreement and up to three (3) additional amendments to this Agreement, each extending the term by one year, where the amendments do not significantly alter the scope of work or non-standard provisions of the Agreement and where the additional costs of the Amendments in aggregate do not exceed 10% (or $100,000) of the original contract amount of $1,000,000 | | |
None
|
None
|
25-716
| 39. | Fern Canyon_Arroyo Seco Rd Work Program | General Agenda Item | Add the Fern Canyon Road Emergency Repair Project and the Arroyo Seco Road Mile Post (MP) 0.75 Emergency Repair Project to the Public Works, Facilities and Parks (PWFP) Fiscal Year (FY) 2025/26 Annual Work Program for Road Fund. | | |
None
|
None
|
RES 25-150
| 40. | Resolution to execute Right of Entry & Indemnification Agmt | BoS Resolution | Adopt a resolution to:
a. Approve and authorize the Director of the Public Works, Facilities and Parks (PWFP) Department or designee to execute a Right of Entry and Indemnification Agreement (Agreement) between the County of Monterey (County) and Esperanza Carmel, Commercial LLC, (User) for County owned Assessor’s Parcel Number (APN) 243-262-003 (the Property), located off Highway 1 in the unincorporated area of Big Sur, to allow access to complete restoration and remediation activities on the Property related to California Coastal Commission Consent Cease and Desist Order (CCC-24-CD-02); and
b. Approve and authorize the Director of the Public Works, Facilities and Parks (PWFP) Department or designee to execute any future Right of Entry and Indemnification Agreements or related Right of Entry documents for County owned real property and right-of-ways, subject to the review and approval of the Office of the County Counsel-Risk Management. | | |
None
|
None
|
A 25-415
| 41. | Approve A3 to SA MYA Smith & Enright Landscaping | BoS Agreement | a. Approve Amendment No. 3 to Standard Agreement No. A-15018, Multi-Year Agreement #3200*5442, with Smith & Enright Landscaping, Inc. to continue to provide services for the Litter Abatement Program, Request for Proposals #10774, to extend the expiration for six additional months through April 30, 2026, for a revised term from November 1, 2020 to April 30, 2026, and increase not to exceed maximum by $250,000 to a total of $1,250,000; and
b. Authorize the Chief Contracts and Procurement Officer or their designee to execute Amendment No. 3 to Agreement No. A-15018 and future amendments to the Agreement where the amendments do not significantly alter the scope of work or increase the approved Agreement amount. | | |
None
|
None
|
25-764
| 42. | Addenda/Supplemental | General Agenda Item | Addenda/Supplemental
Attached "Revised Ceremonial Resolution - Free Speech Week" to Item No. 8 under Special Presentation
Added Item No. 11.1 under Appointments
Attached "Revised Board Report" and revised the title and recommendation sections of Item No. 38 under Public Works, Facilities and Parks - Consent | | |
None
|
None
|