CS 25-046
| 1. | BoS 09-30-2025 Closed Session | Closed Session | Closed Session under Government Code section 54950, relating to the following items:
a. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(2), the Board will confer with legal counsel regarding four matters of significant exposure to litigation.
b. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(4), the Board will confer with legal counsel regarding one matter of potential initiation of litigation.
c. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(1), the Board will confer with legal counsel regarding existing litigation:
(1) Hernandez, Jesse, et al. v. County of Monterey, et al. (United States District Court for the Northern District, Case No. 5:13CV02354-BLF)
d. Pursuant to Government Code section 54957.6, the Board will provide direction to negotiators:
(1) Designated representatives: Andreas Pyper, Kim Moore and Ariana Hurtado
Employee Organization(s): All Units | | |
None
|
None
|
CR 25-120
| 2. | Ceremonial Resolution | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing the 250th anniversary of the Juan Bautista de Anza colonizing expedition of 1775-1776 and the collaborative Auto Tour signage replacement project between the National Park Service and the County of Monterey. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
CR 25-162
| 3. | Ceremonial Resolution - Ventures Alas | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring the Alas Program of Ventures’ Familias con Más for its work to build financial resiliency for families in the community of Pajaro in the aftermath of the 2023 flooding. (Supervisor Church) | | |
None
|
None
|
CR 25-159
| 4. | Ceremonial Resolution - Read to Me Project | Ceremonial Resolution | Adopt?a resolution recognizing the Read to Me Project?and Proclaiming September as?Literacy Leadership Month?in Monterey County. (Supervisor Alejo) | | |
None
|
None
|
CR 25-155
| 5. | Ceremonial Resolution - Blackthorne Spas 50th Anniversary | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution commending Blackthorne Spas on its 50th Anniversary and recognizing its legacy of service, wellness, and community commitment. (Supervisor Root Askew) | | |
None
|
None
|
CR 25-158
| 6. | Ceremonial Resolution - Commander Everett Alvarez Junior | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Commander Everett Alvarez Junior, United States Navy, Retired, Naval Aviator and Hometown Hero, for his extraordinary service to the United States and in recognition of his legacy during the 250th Anniversary of the United States Navy and Marine Corps. (Supervisor Alejo) | | |
None
|
None
|
CR 25-157
| 7. | Ceremonial Resolution - Customer Service Week | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring County Employees Providing Daily Superstar-Quality Customer Service. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
CR 25-163
| 8. | Ceremonial Resolution - Legacy Leadership De Anda | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Jonathan De Anda as the Salinas Valley Chamber of Commerce 2025 Legacy of Leadership Young Professional of the Year Honoree. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
CR 25-164
| 9. | Ceremonial Resolution - Legacy of Leadership Panetta | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Leon E. Panetta as the Salinas Valley Chamber of Commerce 2025 Legacy of Leadership Legacy Award Honoree. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
CR 25-165
| 10. | Ceremonial Resolution - Legacy of Leadership Magana | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Sergeant Gerardo “Gerry” Magaña as the Salinas Valley Chamber of Commerce 2025 Legacy of Leadership Public Servant of the Year Honoree. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
CR 25-166
| 11. | Ceremonial Resolution - Legacy of Leadership Meals on Wheels | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Meals on Wheels of the Salinas Valley, Inc. as the Salinas Valley Chamber of Commerce 2025 Legacy of Leadership Nonprofit of the Year Honoree. (Supervisor Lopez) | | |
None
|
None
|
APP 25-149
| 12. | Appointment - Estella Padilla | Appointment | Correct the term expiration for Estella Padilla to the Equal Opportunity and Civil Rights Advisory Commission from December 31, 2025, to December 31, 2027. (Nominated by Olivia Martinez, Region 2 Director Service Employees International Union (SEIU) Local 521) | | |
None
|
None
|
25-663
| 13. | Special Presentation: Hearth Stories | General Agenda Item | Life on Art: Healing Art Program | | |
None
|
None
|
OBM 25-139
| 14. | See Supplemental Sheet | Other Board Matters | See Supplemental Sheet | | |
None
|
None
|
PAR 25-014
| 16. | Board Referral Number 2025.09 DeAnza Trail Signs | Preliminary Analysis Report | Receive a preliminary response to Board Referral Number 2025.09 (Lopez) regarding partnering with the National Park Service to facilitate the replacement of 14 official national historic trail Auto Tour signs on roads along the Juan Bautista de Anza National Historic Trail. | | |
None
|
None
|
25-682
| 17. | State/Federal policy changes/potential impacts to services | General Agenda Item | Receive an update from the County Departments of Social Services, Health, and Natividad on State and Federal policy and budget changes and potential impacts to County of Monterey services. | | |
None
|
None
|
OBM 25-141
| 18. | New Referrals | Other Board Matters | Referral Matrix and New Referrals | | |
None
|
None
|
PAR 25-011
| 19. | Referral 2025.07 (Alejo) The Alisal Arch of East Salinas | Preliminary Analysis Report | Receive a preliminary analysis report in response to Board Referral No. 2025.07 (Alejo) seeking support and financial contribution to The Alisal Arch of East Salinas. | | |
None
|
None
|
PAR 25-013
| 20. | Spay and Neuter Ordinance Preliminary Analysis Report | Preliminary Analysis Report | Consider a preliminary analysis report in response to Board Referral No. 2025.10 seeking to enact a Spay and Neuter Ordinance for cats and dogs to address pet overpopulation, euthanasia rates, and overcrowded shelters with minimal staffing. | | |
None
|
None
|
OBM 25-142
| 21. | County Administrative Officer Comments | Other Board Matters | County Administrative Officer Comments | | |
None
|
None
|
OBM 25-143
| 22. | Board Comments | Other Board Matters | Board Comments | | |
None
|
None
|
A 25-353
| 23. | Agreement with The Power Plant LLC Awarded per RFP #9600-97 | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute an agreement with The Power Plant LLC, pursuant to the Request for Proposals (RFP) #9600-97 for coffee vendor services at NMC, with an initial agreement term beginning October 1, 2025 through September 30, 2028, with the option to extend the agreement for two (2) additional one (1) year periods, at no cost to the County.
b. Authorize the Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute up to two (2) future amendments to the agreement to exercise the one-year extension options, which, if fully exercised, would extend the agreement through September 30, 2030, as long as there is no cost and no significant changes to the agreement, and subject to County Counsel review. | | |
None
|
None
|
A 25-386
| 24. | Spin Recruitment Inc. Amendment No. 6 | BoS Agreement | Authorize the Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or his designee to execute amendment No. 6 to the agreement (A-13971) with Spin Recruitment Services pursuant to RFP #9600-78 for advertising recruitment services, extending the agreement an additional one (1) year period (January 1, 2025 through December 31, 2026) for a revised full agreement term of July 1, 2018 through December 31, 2026, and adding $200,000 for a revised total agreement amount not to exceed $2,500,000. | | |
None
|
None
|
A 25-382
| 25. | Stericycle Amendment No.4 | BoS Agreement | Approve and authorize the Director of Health Services or designee to sign Amendment No. 4 to Agreement A-14007 between County of Monterey Health Department, Clinic Services Bureau (Clinic Services) and Stericycle, Inc., to increase the contract amount by $40,000 for a revised contract amount not to exceed $233,200 for hazardous medical waste retrieval and disposal services. | | |
None
|
None
|
A 25-391
| 26. | iCIMS/Skill Survey | BoS Agreement | a. Ratify the execution by the Director of Health Services of a non-standard Agreement with iCIMS for the provision of automated online employment reference checks in the amount of $52,186 for a term of September 18, 2025 through September 17, 2028;
b. Approve the recommendation of the Director of Health Services to accept all non-standard provisions in Agreement; and
c. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute up to three future amendments to this Agreement where the amendments do not exceed 10% ($5,219) of the original Agreement amount, do not significantly change the scope of work, and the total Agreement amount does not exceed the maximum of $52,186. | | |
None
|
None
|
25-658
| 27. | Emergency Medical Care Committee’s Annual Report for 2024 | General Agenda Item | Accept and approve the Emergency Medical Care Committee’s Annual Report for 2024. | | |
None
|
None
|
A 25-387
| 28. | One Workplace | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director or designee of the Department of Social Services to sign Amendment No. 1 to Agreement #A-16211 with One Workplace to purchase furniture and installation for the Department of Social Services by adding $2,500,000 for a new revised contract total of $4,500,000 with no change to the contract term of April 19, 2023 through June 30, 2028; and
b. Authorize the Director or designee of the Department of Social Services to sign up to three amendments to this Agreement where the total amendments do not exceed 10% ($450,000) of the amended contract amount, do not significantly change the scope of work, and do not exceed the maximum aggregate amount of $4,950,000. | | |
None
|
None
|
A 25-388
| 29. | County of Santa Cruz Human Services Department | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director or designee of the Department of Social Services to sign an agreement with the County of Santa Cruz Human Services Department allowing them to use County of Monterey Cherish Receiving Center for the temporary placement of children removed from their homes, where the County of Santa Cruz will reimburse County of Monterey for the placements in an amount not to exceed $168,510 for the period of October 1, 2025 through September 30, 2028; and
b. Authorize the Director or designee of the Department of Social Services to sign up to three amendments to this Agreement that do not encompass payment by Monterey County or significantly change the scope of work. | | |
None
|
None
|
MIN 25-064
| 30. | LC minutes - 5/12/25 and 8/14/25 | Minutes | Receive the action minutes from the May 12 and August 14, 2025, Legislative Committee meetings. | | |
None
|
None
|
25-656
| 31. | 2025 BC Action Minutes for 1st/2nd Quarter | General Agenda Item | Receive the Action Minutes of the Budget Committee for the 1st and 2nd Quarters of 2025 for the meetings held on January 29, March 17, April 30, and May 21, 2025. | | |
None
|
None
|
25-657
| 32. | Discharge from Accountability 2025 | General Agenda Item | a. Approve and authorize the Treasurer-Tax Collector Revenue Division’s Application for Discharge from Accountability for the collection of approximately $3 million in delinquent court-ordered criminal and traffic fines, fees, penalties, and assessments deemed uncollectible due to age of debt and lack of value where the cost of recovery exceeds the cost of collection efforts, per Government Code Section 25257; and
b. Authorize the Treasurer-Tax Collector or her designee to take all necessary and appropriate action to discharge the accountability of delinquent court-ordered accounts pursuant to Government Code Section 25259. | | |
None
|
None
|
RES 25-141
| 33. | Adopt a resolution to authorize the Auditor-Controller to amend the FY 2025-26 Adopted Budget by increasing appropriations by $1,450,000 in the Sheriff’s Office budget (001-2300-8242-SHE001, Program Code: AXONBWC) financed by a release of Measure AA | BoS Resolution | Adopt a resolution to authorize the Auditor-Controller to amend the FY 2025-26 Adopted Budget by increasing appropriations by $1,450,000 in the Sheriff’s Office budget (001-2300-8242-SHE001, Program Code: AXONBWC) financed by a release of Measure AA assignment to fund the use of Axon body-cameras in the unincorporated areas of the county. (4/5th vote) | | |
None
|
None
|
A 25-334
| 34. | Assignment and Assumption Agreement | BoS Agreement | Approve an Assignment and Assumption Agreement for the Mixed-Use Town Center Development with Phase Three Affordable Rental Housing at East Garrison.
Proposed California Environmental Quality Act (CEQA) action: Find the action statutorily exempt pursuant to CEQA Guidelines section 15378(c). | | |
None
|
None
|
A 25-390
| 35. | JOC AWARDS 2025 | BoS Agreement | a. Award Traffic Striping and Signing Job Order Contracts for a term of 1 year from the date signed by County with a minimum contract value of $25,000 and a maximum contract value of $2,000,000 to the following bidders: TSS 2025-01 Cato’s General Engineering, Inc. dba Cato’s Paving and TSS 2025-02 Chrisp Company;
b. Award Roads & Bridges Job Order Contracts for a term of 1 year from date signed by County with a minimum contract value of $25,000 and maximum contract value of $6,210,093 to the following bidders: R&B 2025-01 Cato’s General Engineering, Inc. dba Cato’s Paving; R&B 2025-02 The Don Chapin Company, Inc.; R&B 2025-03 A. Teichert & Son, Inc. dba Teichert Construction; R&B 2025-04 Granite Rock Company; R&B 2025-05 Granite Construction Company; and R&B 2025-06 Newton Construction & Management, Inc.;
c. Award Emergency Response Work Job Order Contracts for a term of 1 year from the date signed by County with a minimum contract value of $25,000 and maximum contract value of $6,210,093 to the following bidders: ERW 2025-01 Granite Construction Company; ERW 2025-02 Granite Rock | | |
None
|
None
|
A 25-398
| 36. | Axon Taser Agreement | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Contracts and Purchasing Officer or designee to execute a non-Standard Agreement with Axon Enterprises, Inc., for the purchase of Park Ranger equipment and training, effective October 6, 2025 through September 30, 2035, for an amount not to exceed $130,000; and,
b. Approve and authorize the Contracts and Purchasing Officer or designee to execute up to three future amendments to the Agreement where the total of the amendments does not exceed 10% ($13,000) of the Agreement amount and does not significantly change the scope of work, subject to County Counsel approval, for an aggregate not to exceed maximum of $143,000. | | |
None
|
None
|