|
CS 26-031
| 1. | BoS 07-07-2026 Closed Session | Closed Session | Closed Session under Government Code section 54950, relating to the following items:
a. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(1), the Board will confer with legal counsel regarding existing litigation:
(1) Alexandra Guadalupe Romo, et al. v. County of Monterey, et al., (Monterey County Superior Court Case No. 23CV002984)
(2) Michael Darlington (Worker’s Compensation Appeals Board No. ADJ10930717; ADJ10953315; ADJ11261958 & ADJ11261105)
(3) Anna Jimenez (Worker’s Compensation Appeals Board No. ADJ13015641)
(4) Mario Gonzalez, et al. v. State of California, et al., Monterey County Superior Court Case No. 23CV004194 (as lead coordinated case, including subordinate Monterey
County cases: 24CV000421; 24CV000428; 24CV000848; 24CV000904; 24CV001269; and Santa Cruz case: 23CV03022)
(5) Macaluso, Joseph, et al. v. County of Monterey, et al., (Monterey County Superior Court Case No. 24CV003621)
b. Pursuant to Government Code section 54956.9(d)(2), the Board will confer with legal counsel regarding two matters of significant exposure to litigation.
c. Pursuant to Government Code sec | | |
None
|
None
|
|
CR 26-093
| 2. | Ceremonial Resolution - Probation Services Week | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution proclaiming July 19 - 25, 2026 as Probation Services Week in the County of Monterey. (Supervisor Root Askew) (P) | | |
None
|
None
|
|
CR 26-089
| 3. | Ceremonial Resolution - Yvonne Thomas | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution congratulating Yvonne Thomas as the recipient of the Democratic Women of Monterey County Visionary Public Leadership Award. (Supervisor Root Askew) (NP) | | |
None
|
None
|
|
CR 26-090
| 4. | Ceremonial Resolution - Kate Boyle | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution congratulating Kate Boyle as the recipient of the Democratic Women of Monterey County Emergent Civic Leader Award. (Supervisor Root Askew) (NP) | | |
None
|
None
|
|
CR 26-091
| 5. | Ceremonial Resolution - Honorable Willie L. Brown Jr | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring and recognizing the Honorable Willie L. Brown, Jr. for his decades of extraordinary public service, distinguished leadership, and outstanding contributions to the State of California and the nation. (Supervisor Root Askew) (NP) | | |
None
|
None
|
|
CR 26-092
| 6. | Ceremonial Resolution - Maija West | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution recognizing Maija West for her outstanding advocacy, dedicated service, and lasting contributions to justice, equity, and the empowerment of communities. (Supervisor Root Askew) (NP) | | |
None
|
None
|
|
CR 26-094
| 7. | Ceremonial Resolution - Dr. Vanya Quiñones | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Dr. Vanya Quiñones for her transformative leadership and outstanding contributions as President of California State University, Monterey Bay. (Supervisor Root Askew) (NP) | | |
None
|
None
|
|
CR 26-095
| 8. | Ceremonial Resolution - Patte Kronlund | Ceremonial Resolution | Adopt a resolution honoring Patte Kronlund for More Than Three Decades of Dedicated Service and Leadership in the Big Sur Community. (Supervisor Daniels) (NP) | | |
None
|
None
|
|
APP 26-090
| 9. | Select and appoint the Primary and Alt positions for the “Other GSA Eligible Entity Director” on the (“SVBGSA”) (“BOD”) | Appointment | Appoint the Primary and Alternate positions for the “Other Groundwater Sustainability Agency (GSA) Eligible Entity Director” on the Salinas Valley Basin Groundwater Sustainability Agency (SVBGSA) Board of Directors (BOD) from the following nominees:
Monterey One Water (M1W) - on May 21 nominated Paul Sciuto
Monterey County Water Resources Agency (WRA) - on May 18, nominated Glenn Church as Primary and John Baillie as Alternate
County of Monterey (County) - on June 23, nominated Glenn Church as Primary and John Baillie as Alternate | | |
None
|
None
|
|
APP 26-087
| 10. | Appointment - Sa'Cora Goodin | Appointment | Appoint Sa'Cora Goodin to the Area Agency on Aging Advisory Council as a Community-At-Large Representative with a term end date of January 1, 2029. (Nominated by Area Agency on Aging Advisory Council) | | |
None
|
None
|
|
APP 26-088
| 11. | Appointment - Alma Diaz | Appointment | Reappoint Alma Diaz to the Workforce Development Board as a Wagner-Peyser Representative with a term end date of April 18, 2029. (Nominated by Monterey County Workforce Development Board) | | |
None
|
None
|
|
APP 26-089
| 12. | Appointment - Isaiah Madrigal | Appointment | Appoint Isaiah Madrigal to the Workforce Development Board as a Local Business Representative with a term end date of July 7, 2029. (Nominated by Workforce Development Board) | | |
None
|
None
|
|
OBM 26-096
| 13. | See Supplemental Sheet | Other Board Matters | See Supplemental Sheet | | |
None
|
None
|
|
26-668
| 14.1 | Appoint Enedina Garcia as ACO | General Agenda Item | Adopt a resolution to appoint Enedina Garcia as Auditor Controller, effective upon execution. | | |
None
|
None
|
|
26-634
| 15. | 2025 Crop & Livestock Report | General Agenda Item | Receive the 2025 Annual County of Monterey Crop & Livestock Report from the Agricultural Commissioner's Office. | | |
None
|
None
|
|
26-664
| 16. | Introduction of 2026 Young Supervisors Program | General Agenda Item | Introduction of 2026 Young Supervisors Program | | |
None
|
None
|
|
26-651
| 17. | SO Oversight Report to BoS | General Agenda Item | Consider and provide direction on Oversight of the Sheriff’s Office and Other Related Matters as follows:
a. Report and recommendation from the Board of Supervisors ad hoc committee regarding AB1185-Sheriff Oversight;
b. Report from the County Administrative Office regarding State Criminal Alien Assistance Program (SCAAP) funding;
c. Report from the County Administrative Office regarding issues related to outside employment of the Sheriff’s Office staff;
d. Update on the financial audit of the Sheriff’s Office by GPP Analytics, Inc.; and,
e. Update on the provisions of legal services to undocumented individuals incarcerated in the Monterey County Jail. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-108
| 18. | TOT Increase and Ballot Measure | BoS Resolution | a. Consider adopting a resolution calling for an election for the purpose of submitting to the qualified electors of Monterey County a countywide measure to increase the existing Transient Occupancy Tax of 10.5% in the unincorporated area by 2% (4/5 vote required); and
b. Consider adopting a resolution to:
1. Amend the County of Monterey Administrative Office Fiscal Year 2026-27 Adopted Budget (1001-105006-62305) to increase appropriations by $75,000 financed by a reduction in 1001-105011-76105 (Contingencies) to support educational outreach and public engagement (4/5ths vote required); and
2. Authorize and direct the Auditor-Controller and County Administrative Office to incorporate the changes in the FY 2026-27 County Administrative Office Adopted Budget. (4/5ths vote required). | | |
None
|
None
|
|
RES 26-111
| 19. | BHSA Impacted Partners | BoS Resolution | Adopt a Resolution to:
a. Receive a report regarding funded partners impacted by the passage of Proposition 1 and the implementation of the Behavioral Health Services Act (BHSA) starting July 1, 2026;
b. Authorize and direct the Auditor-Controller to amend the Health’s Fiscal Year (FY) 2026-27 Adopted Budget by increasing appropriations in fund-unit (1310 - Behavioral Health, 400005 - Behavioral Health) in the amount of $580,000 to provide support to three identified providers that previously relied on Mental Health Services Act (MHSA) Prevention and Early Intervention (PEI) funding administered by the County (Alliance on Aging $177,993 Center for Community Advocacy $182,332 and The Village Project $219,675) financed by an operating transfer from General Fund-Contingencies (1001-105011) (4/5ths vote required); and
c. Provide direction to staff regarding potential next steps related to gap funding for impacted partners. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-107
| 20. | PLN250332 - Gupta | BoS Resolution | PLN250332 - GUPTA OM PRAKASH & RATINA TRS
Public hearing to consider an appeal by David Caneer of the April 30, 2026, Zoning Administrator’s decision to approve a Coastal Development permit (PLN250332/Gupta) to allow the use of a residential property for transient lodging for a period of 30 calendar days or fewer (Commercial Vacation Rental).
Project Location: 4159 Sunset Lane, Pebble Beach
Proposed California Environmental Quality Act (CEQA) action: Find the project Categorically Exempt pursuant to CEQA Guidelines section 15301, and there are no exceptions pursuant to Section 15300.2. | | |
None
|
None
|
|
OBM 26-098
| 21. | New Referrals | Other Board Matters | Referral Matrix and Two New Referrals | | |
None
|
None
|
|
PAR 26-015
| 22. | rachBoard Referral 2026-10 Flag Policy - Pride Flag | Preliminary Analysis Report | Receive a preliminary response to Board Referral Number 2026.10 (Root Askew) to review and recommend updates to Board Policy G-146 related to ceremonial display of the Pride Flag to establish a consistent approach for recognizing Pride Month through flag display practices at County facilities and parks. | | |
None
|
None
|
|
PAR 26-016
| 23. | Receive a presentation from representatives of the California Public Employees’ Retirement System (CalPERS) and Covered California regarding the impact of state and federal legislation on the commercial health insurance market, and the strategies being co | Preliminary Analysis Report | Receive a preliminary response to Board Referral No. 2026.11 (Root Askew) seeking a California Public Employees’ Retirement System (CALPERS) and Covered California Presentation. | | |
None
|
None
|
|
OBM 26-099
| 24. | County Administrative Officer Comments | Other Board Matters | County Administrative Officer Comments | | |
None
|
None
|
|
OBM 26-100
| 25. | Board Comments | Other Board Matters | Board Comments | | |
None
|
None
|
|
A 26-319
| 26. | Girls Inc. Memorandum of Agreement | BoS Agreement | a. Authorize the Interim Chief Executive Officer (CEO) for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute a Memorandum of Agreement (Agreement) with Girls Inc. of the Central Coast, authorizing NMC to host a one-week summer program for girls ages 13-16 and offering research-based, age-appropriate experiences that build girls’ confidence, leadership, and life skills, with a strong emphasis on health, wellness, and physical empowerment, with a term of July 13, 2026 through July 17, 2026 and with no exchange of funds between the parties to this Agreement; and
b. Accept all non-standard provisions in Agreement, as recommended by the Interim CEO for NMC.
agreement. | | |
None
|
None
|
|
A 26-273
| 27. | MEDITECH Renewal FY26-27 | BoS Agreement | Authorize payment of $475,000 to Medical Information Technology, Inc. (MEDITECH), for cost of annual routine maintenance services on the various MEDITECH electronic health record software system modules implemented at Natividad Medical Center in the amount not to exceed $450,595 and for cost of new interfaces and enhancements in the amount of $24,405 for the period of July 01, 2026 through June 30, 2027 and subject to the terms and conditions of the parties’ Healthcare Information System Software Agreement dated July 19, 2004. | | |
None
|
None
|
|
A 26-280
| 28. | Champion Healthcare Technologies Inc Renewal and Amendment No. 3 | BoS Agreement | Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute renewal and amendment No. 3 to the agreement (A-14572) with Champion Healthcare Technologies, Inc. for electronic tissue management software services, extending the agreement an additional three (3) year period (retroactive March 1, 2026 through February 28, 2029) for a revised full agreement term of December 10, 2019 through February 28, 2029, and adding $63,696 for a revised total agreement amount not to exceed $221,661. | | |
None
|
None
|
|
A 26-282
| 29. | Intelligent Medical Objects Inc Renewal and Amendment No. 9 | BoS Agreement | a. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute renewal and amendment No. 9 to the agreement (A-12637) with Intelligent Medical Objects, Inc. for software license and software support and maintenance services, extending the agreement an additional one (1) year period (retroactive to May 1, 2026 through April 30, 2027) for a revised full agreement term of January 28, 2014 through April 30, 2027 and adding $149,249 for a revised total agreement amount not to exceed $1,181,383.
b. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center or a designee to execute up to three (3) future amendments that do not exceed 10% ($10,980) of the original agreement, do not significantly change the scope of services, and do not increase the total not to exceed amount over $1,181,383. | | |
None
|
None
|
|
A 26-285
| 30. | Novation Agreement and InterOperability Bidco, Inc., d/b/a Rhapsody Renewal and Amendment No. 5 | BoS Agreement | a. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute a nonstandard Novation Agreement, effective Date Last Signed (Effective Date), with Corepoint Health, LLC (Corepoint), a Delaware limited liability company, and InterOperability Bidco, Inc., a Delaware corporation, doing business as Rhapsody (Rhapsody), whereby Corepoint agrees to assign, and Rhapsody agrees to assume, all obligations and liabilities under the Software License and Services Agreement dated March 5, 2016, as amended and renewed (Contract No. 974) (Original Agreement) between the County of Monterey and Corepoint; and
b. Authorize the Auditor-Controller to pay Rhapsody outstanding invoices due and owing in the total amount of $118,537 for services rendered under the Original Agreement and as specified in the Novation Agreement; and
c. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute renewal and amendment No. 5 to the Original Agreement with Rhapsody as assignee to that agreement, for software product and sup | | |
None
|
None
|
|
A 26-286
| 31. | DrFirst.com, Inc Amendment No. 5 | BoS Agreement | a. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute amendment No. 5 to the agreement (A-13725) with DrFirst.com, Inc. for software licensing and consulting services, extending the agreement an additional three (3) year period (July 1, 2026 through June 30, 2029) for a revised full agreement term of July 1, 2017 through June 30, 2029 and adding $315,420 for a revised total agreement amount not to exceed $1,155,591.
b. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute up to three (3) future amendments that do not exceed 10% ($24,900) of the original agreement, do not significantly change the scope of services, and do not increase the total not to exceed amount over $1,180,491. | | |
None
|
None
|
|
A 26-312
| 32. | R1 RCM Holdco, Inc. | BoS Agreement | a. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute a nonstandard retroactive agreement with R1 RCM Holdco, Inc for billing and appeal process services at NMC for a maximum County obligation of $200,000 for the term of May 15, 2026 through May 14, 2028; and
b. Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center or a designee to execute up to three (3) future amendments that do not in total exceed 10% ($20,000) of the original agreement, do not significantly change the scope of services, and do not increase the total not to exceed amount over $220,000; and
c. Approve the NMC’s Interim Chief Executive Officer’s recommendation to accept non-standard indemnification, insurance, limitations on liability, and limitations on damages provisions within the agreement; and
d. Approve the NMC’s Interim Chief Executive Officer’s recommendation to accept non-standard indemnification, insurance, limitations on liability, and limitations on damages provisions within the Business Associates Agreement, in substantially the | | |
None
|
None
|
|
A 26-283
| 33. | 7th District Agricultural Association dba Monterey County Fair Sponsorship Agreement | BoS Agreement | Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute a non-standard sponsorship agreement with 7th District Agricultural Association dba Monterey County Fair, designating NMC as an official sponsor of the annual Monterey County Fair for five consecutive fair years, for a term effective on Date Last Executed through December 31, 2031, for a not to exceed amount of $5,000 in each of Fiscal Year 2026-27, Fiscal Year 2027-28, and Fiscal Year 2028-29, and $5,500 in each of Fiscal Year 2029-30 and Fiscal Year 2030-31, for a total contract amount of $26,000. | | |
None
|
None
|
|
A 26-281
| 34. | Televox Solutions, Inc. Amendment No. 3 | BoS Agreement | Authorize the Interim Chief Executive Officer for Natividad Medical Center (NMC) or a designee to execute amendment No. 3 to the agreement (A-14127) with Televox Solutions, Inc., a subsidiary of West Technology Group, LLC for patient notification services, adding $82,000 for a revised total agreement amount not to exceed $252,200 with no changes to the term of Agreement October 1, 2019 through September 30, 2026. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-641
| 35. | Employment Agreement Templates - Physicians UX UF UT | General Agenda Item | Adopt Resolution to:
a. Approve the standard Employment Agreement for Natividad Medical Center (NMC) unrepresented Unit UX Services Director/Medical Director - Contract Physician and Services Director/Medical Director - Contract Physician Specialty Services employees as indicated in Attachment A - Template Employment Agreement - Unit UX Hospital Physician Director;
b. Approve the standard Employment Agreement for NMC unrepresented Unit UF Obstetrical Fellow employees as indicated in Attachment B-Template Employment Agreement - Unit UF Hospital Physician Fellow;
c. Approve the standard Employment Agreement for NMC unrepresented Unit UT Temporary Hospital Physician employees as indicated in Attachment C-Template Employment Agreement - Unit UT Temporary Hospital Physician;
d. Authorize updates to the agreement templates in accordance with local, federal, and/or state law, subject to review and approval by County Counsel;
e. Authorize amendments to agreement templates that do not change salary ranges or provision of benefits as applicable, and, further, do not significantly change t | | |
None
|
None
|
|
A 26-315
| 36. | Hope Housing Lease Agreement | BoS Agreement | a. Approve and authorize the revised participant lease agreement template to replace the existing one-year lease term with a month to month tenancy arrangement through June 30, 2027, for the County of Monterey Health Department, Behavioral Health Bureau's Hope Housing Program; and
b. Authorize the Behavioral Health Bureau Chief/Director or designee to execute participant lease agreements utilizing the approved template. | | |
None
|
None
|
|
A 26-240
| 37. | Ambulance Service Provider Agreement Amendment No.1 | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute a retroactive Amendment No. 1 to AGREEMENT No. A-17430 the Ambulance Services Provider Agreement between the County of Monterey and American Medical Response West (AMR), to clarify maximum allowable standby rates for Basic Life Support (BLS) and Advanced Life Support (ALS) Special Events Coverage and replace Exhibit B with updated Exhibit B-1; and
b. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute up to three future amendments that do not significantly change the scope of services. | | |
None
|
None
|
|
A 26-241
| 38. | GenEd MOU | BoS Agreement | a. Approve and accept the Memorandum of Understanding (MOU) template for the provision of therapeutic services and mental health support (Services) by County to students attending school districts (School Districts) in the County of Monterey listed in Attachment 1 for a term of August 1, 2026, through June 30, 2027;
b. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute the MOU template with each School District listed in Attachment 1, for an estimated total revenue amount of $975,237 in the aggregate across all MOUs;
c. Approve the non-standard insurance and indemnification provisions in the MOU template as recommended by the Director of Health Services;
d. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute the MOU template as modified by the parties, where the terms are not significantly different from the MOU template, do not significantly change the level of risk or the scope of a party’s obligations or responsibilities, and are subject to review and approval of County Counsel and County Risk Manager; and
e. Approve and authoriz | | |
None
|
None
|
|
A 26-291
| 39. | MOU with Salinas Valley HealthCare System | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute a Memorandum of Understanding with Salinas Valley Memorial HealthCare System, operating as Salinas Valley Health, to establish an audit system of purchases, inventory, and grant funds per the California Department of Public Health, Hospital Preparedness Program grant guidance, and develop critical preparedness capabilities, upon execution to June 30, 2031 with no exchange of funds; and
b. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to sign up to three future amendments that do not significantly change the scope and do not add funds to the MOU. | | |
None
|
None
|
|
A 26-293
| 40. | TigerConnect | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to sign a retroactive non-standard Service Agreement with TigerConnect, Inc. for a subscription to a secure healthcare messaging platform for the term July 1, 2026 to June 30, 2027 for a total not to exceed amount of $100,425;
b. Approve the recommendation of the Director of Health Services or designee to accept and approve all non-standard provisions in the Agreement; and
c. Authorize the Director of Health Services or designee to sign up to three future amendments that do not exceed 10% ($10,042) of the original Agreement amount, do not significantly change the scope of services, and do not increase the total not to exceed amount of $110,467. | | |
None
|
None
|
|
A 26-306
| 41. | Atlas Organics Renewal and Amendment No. 1 | BoS Agreement | a. Approve and authorize the County Purchasing Agent or their designee to execute Renewal and Amendment No. 1 to the Direct Service Provider Agreement with Atlas Organics CU11, LLC, to extend the term for a new term of May 4, 2023 through December 31, 2026; and
b. Approve and authorize the County Purchasing Agent or their designee to approve up to two future amendments that do not significantly change the scope of work. | | |
None
|
None
|
|
A 26-307
| 42. | Amendment No. 1 To La Paz Asset Purchase Agreement | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute a retroactive Amendment No. 1 to the Asset Purchase Agreement A-17422 (APA) with Juan C. Valencia Dental Corp, dba La Paz Dental Care (Seller) effective June 25, 2026 to remove County’s assumption of Seller’s existing office lease and requiring County to enter a new lease with the landlord effective at closing of the purchase and sale of the assets concerning the Seller’s dental practice located at 559 E. Alisal St., Ste. 101, Salinas, California 93905; and
b. Authorize the Director of Health Services or designee to execute up to three future amendments to the Asset Purchase Agreement that do not significantly change the scope of the transactions contemplated in the APA. | | |
None
|
None
|
|
A 26-290
| 43. | Monterey Bay Analytical Services Amendment No. 2 | BoS Agreement | Approve and authorize the Director of Health Services or designee to execute Amendment No. 2 to Agreement A-14933 with Monterey Bay Analytical Services, Inc, to continue providing environmental laboratory testing and analysis services, extending the term by three years, for a new term of September 1, 2023 to August 31, 2029 and with not to exceed amount of $75,000 remaining the same. | | |
None
|
None
|
|
ORD 26-009
| 44. | Ordinance for Spay/Neuter | Ordinance | Adopt an ordinance amending Chapters 8.04 and 8.08 of the Monterey County Code to mandate spaying and neutering of dogs and cats and creating a permitting process for keeping unaltered animals and breeding animals, while allowing certain exemptions. | | |
None
|
None
|
|
26-442
| 45. | AAA Area Plan Update | General Agenda Item | a. Approve the Area Agency on Aging 2026-2027 Area Plan Update; and
b. Authorize the Chair of the Board of Supervisors to sign the Area Plan Update Transmittal Letter. | | |
None
|
None
|
|
A 26-279
| 46. | Meals on Wheels of the Monterey Peninsula | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of the Department of Social Services or designee to sign a retroactive Renewal and Amendment No. 2 to Agreement #A-17189 with Meals on Wheels of the Monterey Peninsula to provide congregate and home delivered meals, and nutrition education services to seniors, adding $516,316 for a new contract total of $954,474 retroactive to June 30, 2026, and extending the term by three years, for a new term of January 7, 2025 through March 31, 2029; and
b. Authorize the Director of the Department of Social Services or designee to sign up to three future amendments where the total amendments do not exceed 10% ($95,447) of the amended contract amount, do not significantly change the scope of work, and do not exceed the maximum aggregate amount of $1,049,921. | | |
None
|
None
|
|
A 26-310
| 47. | MOU- Salinas Union High School District FY26-27 -Campus PO Program | BoS Agreement | Approve and authorize the Chief Probation Officer to execute a Memorandum of Understanding (MOU) between the County of Monterey Probation Department (Probation) and Salinas Union High School District (SUHSD), retroactive to July 1, 2026 through January 31, 2027, where SUHSD is reimbursing Probation an amount up to $802,410 for fiscal year (FY) 2026-27 for collaborative campus-based services provided by Probation while SUHSD transitions over to another program for campus security and supervision. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-106
| 48. | JOC Jail lighting | BoS Resolution | Adopt a resolution authorizing the Auditor-Controller to amend the Sheriff’s FY 2026-27 Adopted Budget, increasing appropriations by $336,904 in 1001 -230012, financed by a decrease in contingencies (1001-105011) to be reimbursed by insurance, for payment of emergency lighting repairs at the Monterey County Jail to Staples Construction Company under the Monterey County Public Works, Facilities, and Parks Job Order Contract, Job Order Number: JF02-24-14-J8552-01 (4/5ths vote required). | | |
None
|
None
|
|
A 26-278
| 49. | NeoGov Renewal | BoS Agreement | a. Authorize the Chief Information Officer to execute a non-standard Agreement with Governmentjobs.com, Inc. DBA NEOGOV incorporating the terms of Sourcewell’s existing Public Safety Software Master Agreement (#030425), to extend Human Resources solutions, Learn, Insight, Onboard, and GovernmentJobs through June 30, 2029, in an amount not to exceed $644,816 for a revised total agregrate Agreement amount not to exceed $1,641,063; and
b. Authorize non-standard provisions as recommended by the Chief Information Officer; and
c. Authorize the Chief Information Officer, or his designee, to execute renewals, order forms and such documents as are necessary for services with GovernmentJobs.com; and
d. Authorize the Chief Information Officer or his designee the option to execute two additional amendments and order forms allowing extension of the agreement up to two (2) additional one (1) year periods through June 30, 2031, provided that the total additional costs do not exceed 10% of the prior year’s costs, with a maximum total increase of $530,685 for a total agreement not to exceed amoun | | |
None
|
None
|
|
A 26-305
| 50. | SHARE Center FY 26/27 | BoS Agreement | a. Approve and authorize the County Administrative Officer, or designee, to execute a retroactive Standard Agreement with Community Human Services to operate the Salinas Housing Advancement, Resource and Education (SHARE) Center July 1, 2026, through June 30, 2027, in the amount of $1,600,000; and
b. Approve and authorize the County Administrative Officer, or designee, to execute up to three (3) future amendments to this Agreement where amendments do not exceed 10% ($160,000) of the amended contract amount, do not significantly alter the purposes and goals of the Agreement subject to review as to form by the Office of the County Counsel, and do not exceed the maximum aggregate amount of $1,760,000. | | |
None
|
None
|
|
A 26-309
| 51. | FY2026-27 DSA Agreements | BoS Agreement | a. Approve and authorize the County Purchasing Agent or designee to execute an Agreement for FY 2026-27 Development Set-Aside Agencies Standard Agreement with Monterey County Destination Marketing Organization, Inc. (See Monterey) to develop and implement marketing programs that promote Monterey County as a travel and leisure destination, for the period of one (1) year, for the term of July 7, 2026 through June 30, 2027, in the amount not to exceed $2,019,475; and
b. Approve and authorize the County Purchasing Agent or designee to execute an Agreement for FY 2026-27 Development Set-Aside Agencies Standard Agreement for the Arts Council for Monterey County (Arts4MC) to develop and implement cultural arts programs for Monterey County residents and visitors, for the period of one (1) year, for the term of July 7, 2026 through June 30, 2027, in the amount not to exceed $634,348; and
c. Approve and authorize the County Purchasing Agent or designee to execute an Agreement for FY 2026-27 Development Set-Aside Agencies Standard Agreement for Monterey County Film Commission (MCFC) to develo | | |
None
|
None
|
|
26-654
| 52. | 7-7-2026 D5 Discretionary Fund IET to DEM | General Agenda Item | a. Approve transferring $50,000 from the Board of Supervisors (District 5) discretionary funds to General Fund and assign said funds to support the Department of Emergency Management's Tiger Dams flood mitigation project in the Paso Hondo neighborhood within District 5;
b. Authorize and direct the Auditor-Controller to amend the Department of Emergency Management’s Fiscal Year (FY) 2026-27 adopted budget General Fund 1001-1040-104001-DEM100 increasing appropriations by $50,000 financed by an operating transfer in of $50,000 from the General Fund 1001-1050-10005-BOS100 (4/5ths vote required); and
c. Authorize and direct the Auditor-Controller to transfer $50,000 in FY 2026-27 from the General Fund 1001, Board of Supervisors Appropriation Unit BOS100 to 1001 General Fund, Appropriation Unit DEM100, unit 104001 (4/5ths vote required). | | |
None
|
None
|
|
26-418
| 53. | Authorize Agreement with USDA APHIS-WS for Countywide Wildlife Damage Management Services (2026-27) | General Agenda Item | a. Approve and authorize the Agricultural Commissioner or designee to execute a non-standard retroactive work plan between the County of Monterey and the United States Department of Agriculture (USDA) pursuant to Agriculture, Animal and Plant Health Inspection Service, Wildlife Services (APHIS-WS) Agreement Number: 26-7306-5243-RA APHIS-WS WBS: AP.RA.RX06.73.0152 to provide wildlife damage management assistance to agricultural operators and private landowners for a total agreement amount not to exceed $202,154 for the term July 1, 2026 through June 30, 2027;
b. Approve and authorize the Agricultural Commissioner or designee to execute up to three future amendments that do not exceed 15% ($30,323) of the original agreement amount, do not significantly change the scope of services and do not increase the total not to exceed amount over $232,477 annually; and
c. Find that the Plan is both within the scope of, and adequately addressed by, the California Department of Food and Agriculture’s certified Final Programmatic Environmental Impact Report/Environmental Impact Statement for the C | | |
None
|
None
|
|
26-640
| 54. | 7-7-2026 Marsh Renewal and Amendment No. 4 | General Agenda Item | Approve and authorize the County Counsel and Risk Manager to execute Renewal and Amendment No. 4 to professional services agreement with Marsh USA, LLC dba Marsh Risk and Insurance Services for insurance brokerage services, extending the agreement by one year, effective July 1, 2026 through June 30, 2027. | | |
None
|
None
|
|
26-565
| 55. | MOU with MBEP | General Agenda Item | Approve the Library Director to enter into a Memorandum of Understanding (MOU) with the Monterey Bay Economic Partnership from July 7, 2026 - July 6, 2029 to offer digital literacy programs, classes, and outreach to the community via public library locations. | | |
None
|
None
|
|
26-649
| 56. | MOU with Friends of the Big Sur Library | General Agenda Item | Approve the Library Director to renew and amend and extend a Memorandum of Understanding (MOU) with the Friends of the Library Big Sur, retroactive to May 23, 2026, for an aggregate term of May 23, 2026 to May 22, 2027 and making minor changes to provisions. | | |
None
|
None
|
|
26-656
| 57. | 07-07-2026 D3 Discretionary Fund Request-City of Soledad | General Agenda Item | Approve expenditure of $13,181 from the Board of Supervisors (District 3) discretionary funds to reimburse the City of Soledad for the purchase and installation of SmartBox Communication Boards that improve communication accessibility for non-verbal individuals and others with communication disabilities throughout the community. | | |
None
|
None
|
|
26-655
| 58. | 7-7-2026 FY 25-26 Board Discretionary Fund Update | General Agenda Item | Receive an update on the County of Monterey’s Board of Supervisors’ discretionary fund expenditures for Fiscal Year (FY) 2025-2026. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-105
| 59. | Adopt a Resolution to:
a. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 Section VI Employee / Bargaining Units to remove Unit FL and create Unit UF for Unrepresented OB Fellows unit as designated by the Board and the Administrative | BoS Resolution | Adopt a Resolution to:
a. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 Section VI Employee / Bargaining Units to remove Unit FL and create Unit UF for Unrepresented OB Fellows unit as designated by the Board and the Administrative Officer;
b. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to modify Section A.9 Special Pay Practices;
c. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to modify Section A.11 Management Physical Exams;
d. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to modify Section A.12 Special Benefits - Physicians;
e. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to modify Section A.20 Life Insurance and Accidental Death and Dismemberment (AD&D);
f. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to modify Section A.21 Health, Dental and Vision Insurance;
g. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to modify Section A.27 Sick Leave;
h. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 to | | |
None
|
None
|
|
RES 26-100
| 60. | Regional Climate Project Working Group (RCPWG) | BoS Resolution | a. Adopt a resolution affirming the Board of Supervisor’s intention to commit to funding the County’s contribution for the Regional Climate Project Working Group (RCPWG) for two (2) additional years (through FY 2027-2028), for an annual contribution of $30,000 from the County General Fund and a total contribution of $60,000; and
b. Authorize the County Administrative Officer, or designee, be authorized to enter into the MOU as a voting member of the Regional Climate Project Working Group; and,
c. Provide direction to staff as needed. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-098
| 61. | FY26 CALFIRE WILDFIRE Prevention Grant | BoS Resolution | a. Authorize and approve the Director of the Emergency Management or designee to work with the Department of Public Works, Facilities, and Parks, and the Department of Housing and Community Development to submit multiple grant applications to the 2026 California Department of Forestry and Fire Protection (CAL FIRE) Wildfire Prevention Grants Program for a cumulative amount not to exceed $5,700,000 and no more than $950,000 per application. Project implementation will occur by the performance period end date of January 15, 2030, to conduct wildfire risk reduction planning activities, wildfire prevention and mitigation education and outreach efforts, as well as increase capability and capacity to implement hazardous fuels reduction and maintenance projects on non-federal lands; and
b. Authorize and approve the Director of Emergency Management or designee to execute all necessary forms and documents for the applications to this grant; and
c. Direct Department of Emergency Management staff to return to the Board of Supervisors for approval prior to acceptance of any grant awards. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-113
| 62. | Resolution Requiring CA Superior Court of Monterey County to Impose and Assessment of Fifteen dollars Penal Code Section 853.7a | BoS Resolution | Approve a resolution requiring the California Superior Court of Monterey County to impose an assessment of fifteen dollars upon every person who violates the provisions enumerated in Penal Code §853.7a except for those instances in which the Superior Court finds that the interest of justice will be served in waiving such assessment. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-112
| 63. | Adopt a Resolution to:
a. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 Appendices A and B to create a classification of Executive Analyst to County Administrative Officer with the salary range as indicated in Attachment A;
b. Ame | BoS Resolution | Adopt a Resolution to:
a. Amend Personnel Policies and Practices Resolution (PPPR) No. 98-394 Appendices A and B to create a classification of Executive Analyst to County Administrative Officer with the salary range as indicated in Attachment A;
b. Amend the FY 2026-27 County Administrative Office Adopted Budget (Fund 1001, Department 1050, Unit 105001) to reallocate one (1) Executive Assistant to Administrative Officer to one (1) Executive Analyst to County Administrative Officer as indicated in Attachment A, effective in the current pay period beginning July 11, 2026; and
c. Direct the County Administrative Office and the Auditor-Controller to incorporate the approved position changes in the FY 2026-27 Adopted Budget and the Human Resources Department to implement the changes in the Advantage Human Resources Management (HRM) system. | | |
None
|
None
|
|
A 26-318
| 64. | Interim Marina Kai Shelter Cover | BoS Agreement | a. Approve a subordination agreement that will place the County’s loan in a lower collateral position behind a loan from the California Department of Housing & Community Development HOME ARP program; and
b. Authorize the Assistant Director of Housing and Community Development to sign the Subordination Agreement. | | |
None
|
None
|
|
A 26-317
| 65. | Award Contract East Garrison Library Project | BoS Agreement | a. Award a contract to DMC Commercial Inc., lowest responsible and responsive bidder for the 13933 Sherman Blvd - New East Garrison Library, Project No. 4112, Bid Package No. 10978, in the total amount of $5,636,390.;
b. Approve the Performance and Payment Bonds executed and provided by DMC Commercial Inc.;
c. Authorize a contingency, not to exceed 10% of the contract amount, or $563,639 to provide funding for approved contract change orders for the 13933 Sherman Blvd - New East Garrison Library, Project No. 4112, Bid Package No. 10978;
d. Authorize the Director of Public Works Facilities and Parks (PWFP) to execute the contract and, subject to the terms of the Public Contract Code, approve change orders to the contract that do not exceed 10% of the original contract amount and do not significantly change the scope of work;
e. Authorize the Director of Public Works Facilities and Parks (PWFP) to execute a Certificate of Completion and record a Notice of Completion with the County Recorder when the Director determines that the contract is complete in all respects in accordance wi | | |
None
|
None
|
|
A 26-304
| 66. | Award Contract to Zara Construction San Ardo Project | BoS Agreement | a. Approve award of contract to Zara Construction Inc., the lowest responsible bidder to construct the Community of San Ardo Connection Project, Project No. 1178 in the total amount of $1,849,730;
b. Approve the Performance and Payment Bonds executed and provided by Zara Construction Inc.;
c. Authorize a contingency, not to exceed 10% of the contract amount of $184,973 to provide funding for approved contract change orders;
d. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) to execute the contract and, subject to the terms of the Public Contract Code and Board Policies as applicable, approve change orders to the contract that do not exceed 10% ($184,973) of the original contract amount and do not significantly change the scope of work, not to exceed the maximum of $2,034,703; and
e. Authorize the Director of PWFP to execute a Certificate of Completion and record a Notice of Completion with the County Recorder when the Director determines that the contract is complete in all respects in accordance with the Plans and Special Provisions for the construction of Co | | |
None
|
None
|
|
A 26-313
| 67. | Provost & Pritchard non-standard agmnt | BoS Agreement | a. Approve and authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) or designee to execute a non-standard Professional Services Agreement between Provost & Pritchard Engineering Group, Inc. dba Provost & Pritchard Consulting Group and the County of Monterey for design, planning and consulting services and provide construction support services for Parks Water Treatment Systems, with a term beginning August 1, 2026 through July 31, 2029, for an amount not to exceed $500,000;
b. Approve Contract Addendum to Professional Services Agreement for non-standard clauses including Performance Standards, Termination, Indemnification, Confidentiality, County Records, Royalties and Inventions, Format of Deliverables, Compliance with Terms of State or Federal Grants, Conflict of Interest, Disputes, Time is of the Essence, and Construction of Agreement; and
c. Execute up to 2 future amendments to the non-Professional Services Agreement where the amendments do not exceed 10% ($50,000) of the agreement’s amount and do not significantly change the scope of work, subject to County Couns | | |
None
|
None
|
|
A 26-311
| 68. | Award Avila Construction New Bradley Library | BoS Agreement | a. Award a contract to Avila Brothers Inc., doing business as Avila Construction Company lowest responsible and responsive bidder, for the 65650 Bradley St-New Bradley Library and Resiliency Center Project No. 8821, Bid Package No. 10966, in the total amount of $3,474,386;
b. Approve the Performance and Payment Bonds executed and provided by Avila Construction Company;
c. Authorize a contingency, not to exceed 10% ($347,439) to provide funding for approved contract change orders for 65650 Bradley St-New Bradley Library and Resiliency Center Project No. 8821, Bid Package No. 10966;
d. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) to execute the contract and subject to the terms of the Public Contract Code, approve change orders to the contract that do not exceed 10% ($347,439) of the original contract amount and do not significantly change the scope of work;
e. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) to execute a Certificate of Completion and record a Notice of Completion with the County Recorder when the Director determines that the c | | |
None
|
None
|
|
26-613
| 69. | San Lucas Clean Drinking Water Project | General Agenda Item | a. Approve and authorize the Director of Public Works, Facilities, and Parks to execute a ten-year, retroactive Memorandum of Understanding (MOU) for the term of July 1, 2025, to June 30, 2035, with the San Lucas County Water District (District) for the purpose of working together on the implementation of the San Lucas Water District Clean Drinking Water Supply Project (Project), and
b. Authorize the Director of Public Works, Facilities, and Parks to execute up to three future amendments to the MOU that do not significantly alter the scope of work. | | |
None
|
None
|
|
26-642
| 70. | Old Stage Road Reconstruction Project | General Agenda Item | a. Adopt Plans and Special Provisions for the Old Stage Road Reconstruction, Project No. 1159 (Project) to reconstruct Old Stage Road from Iverson Road to Chualar Canyon Road; and
b. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) to advertise the Project’s “Notice to Bidders” in the Monterey County Weekly.
California Environmental Quality Act (CEQA) Action: A Notice of Exemption was filed on May 12, 2026, pursuant to CEQA Guidelines, California Code of Regulations (CCR) Section 15301 Existing Facilities. | | |
None
|
None
|
|
26-645
| 71. | Adopt County of Monterey 2026 Job Order Contracting | General Agenda Item | a. Adopt the County of Monterey 2026 Job Order Contracting (JOC) Construction Task Catalog (CTC), Technical Specifications and Project Specifications for Project JOC 2026 - Roads & Bridges (R&B), Bid Nos. R&B 2026-01, R&B 2026-02, R&B 2026-03, R&B 2026-04, R&B 2026-05 and R&B 2026-06;
b. Adopt the County of Monterey 2026 JOC CTC, Technical Specifications and Project Specifications for Project JOC 2026 - Emergency Response Work (ERW), Bid Nos. ERW 2026-01, ERW 2026-02 and ERW 2026-03;
c. Adopt the County of Monterey 2026 JOC CTC, Technical Specifications and Project Specifications for Project JOC 2026 - Traffic Striping and Signage (TSS), Bid Nos. TSS 2026-01 and TSS 2026-02; and
d. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks to advertise for bids in local newspaper publications for projects substantially similar to the CTCs, Technical Specifications and Project Specifications adopted by the Board of Supervisors. | | |
None
|
None
|
|
26-648
| 72. | Adopt 2026 JOC Program Plans & Specs Facilities | General Agenda Item | a. Adopt the County of Monterey 2026 Job Order Contracting (JOC) Construction Task Catalog (CTC), Technical Specifications and Project Specifications for Project JOC 2026 - Facilities Large Capacity (FAC-L), Bid Nos. FAC-L 2026-01, FAC-L 2026-02, FAC-L 2026-03, No. FAC-L 2026-04, FAC-L 2026-05, FAC-L 2026-06;
b. Adopt the County of Monterey 2026 JOC CTC, Technical Specifications and Project Specifications for Project JOC 2026 - Facilities Small Capacity (FAC-S), Bid Nos. FAC-S 2026-01, FAC-S 2026-02, FAC-S 2026-03.
c. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks to advertise for bids in local newspaper publications for projects substantially similar to the CTCs, Technical Specifications and Project Specifications adopted by the Board of Supervisors. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-102
| 73. | Accept DWSRF Grant | BoS Resolution | a. Approve acceptance of a $4,000,000 construction grant from the California State Water Resources Control Board, Division of Financial Assistance (DFA) - Drinking Water State Revolving Fund (DWSRF) program for construction of the San Lucas Clean Drinking Water Supply Project (Project) for the San Lucas County Water District (District); and
b. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP), or designee, to execute the Grant Agreement and associated documents and act as Authorized Representative for the County of Monterey in processing all documentation to secure these funds and satisfy conditions associated with the Grant on behalf of the County of Monterey; and
c. Authorize the Director of PWFP, or designee, to represent the County of Monterey in carrying out the County’s responsibilities under the financial assistance agreement, including certifying disbursement requests on behalf of the County and assuring compliance with applicable state and federal laws, including executing a financial assistance agreement from the State Water Resources Control Board and a | | |
None
|
None
|
|
RES 26-101
| 74. | Accept EPA Grant Funding | BoS Resolution | a. Approve acceptance of grant funding from the United States Environmental Protection Agency (EPA) Community Grants Program in the amount of $959,752 and $1,092,000 totaling $2,051,752 for the San Lucas Clean Drinking Water Supply Project (Project) on behalf of the San Lucas County Water District (District);
b. Authorize the Director of Public Works, Facilities and Parks (PWFP) to execute the Grant Agreement and associated documents and act as Authorized Representative for the County of Monterey in processing all documentation to secure these funds and to satisfy the conditions associated with the Grant on behalf of the County of Monterey; and
c. Authorize the Director of PWFP, or designee, to represent the County of Monterey in carrying out the County’s responsibilities under the financial assistance agreement(s), including certifying disbursement requests on behalf of the County and assuring compliance with applicable state and federal laws, including executing financial assistance agreements from the US EPA and any amendments or changes thereto; and
d. Find that this action is e | | |
None
|
None
|
|
A 26-308
| 75. | Approve Amendment 1 to A&B Fire Protection Agmt. | BoS Agreement | Approve and authorize the County Purchasing Agent or designee to execute Amendment No. 1 to the Agreement between the County of Monterey and A & B Fire Protection and Safety, Inc., MYA 8955, to retroactively change the term date to start from December 22, 2025 to July 1, 2025 and update insurance provisions, with no increase to the not to exceed amount or contract term. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-097
| 76. | Adopt Resolutions for County Service Areas | BoS Resolution | Adopt Resolutions for County Service Areas 1, 9, 15, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 30, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 41, 44, 45, 47, 50, 51, 52, 53, 54, 56, 58, 62, 66, 68, 72, and 75:
a. Certifying compliance with State law with respect to the levying of general and specific taxes, assessments, and property-related fees and charges for the respective County Service Areas; and
b. Authorizing and directing the Auditor-Controller to enter the assessment amount for the respective parcel on the tax roll for Fiscal Year 2026-27 as described in Exhibit 1 and Exhibit 2 (CSA 45 Oak Hills Subdivision only) of each Resolution. | | |
None
|
None
|
|
RES 26-092
| 77. | Adopt Resolution CSA 75 Sewer Service Charges | BoS Resolution | Adopt a Resolution certifying with State Law with respect to the levying of general and specific taxes, assessments, and property-related fees and charges for County Service Area 75 - Chualar. | | |
None
|
None
|
|